Újabb hőmérsékleti rekord dőlt meg

Csak a budapesti minimumhőmérsékleti rekord dőlt meg hétfőre virradóra, az országos nem, de délután az eddigi országos napi csúcsnál, 38 Celsius-foknál melegebb, akár 40 fok is lehet

Borbély Ferenc elmondta: mostanáig a fővárosban 1987-ben volt a legenyhébb a július 2-ai reggel, akkor 22,3 fok volt. Most viszont ennél több mint két fokkal magasabb értéket, 24,9 fokot is mértek Budapesten.

A nap folyamán 39 fok körüli maximumok várhatók, de néhol – például a Duna-Tisza-köze déli részén – 40 fok is lehet. Így megdőlhet az országos napi melegrekord, amely 1905 óta 38 fok.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. Emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat a napi előrejelzései alapján hétfőre az egész ország területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett, több helyen 30 fok körül alakulhat. Emellett az UV-B sugárzás elérheti az "extrém" erős szintet.

meleg2

Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul. A Balaton nyugati medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Jenki Szilvia meteorológus vasárnap azt mondta: a következő hét végéig folytatódik a kánikula. Légköri front nem várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Erősebb széllökések is csak a zivatarok kíséretében alakulhatnak ki. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: