Új év, új külső

Szilveszterkor a túlsúlyos, elhízott lakosság 2-4 százaléka határozza el rendszeresen, hogy a következő évtől megszabadul a felesleges kilóktól, míg 30-40 százalékuk alkalmanként tesz ilyen fogadalmat.

Ma már az okostelefonok gyors terjedésének köszönhetően nem meglepő, hogy sokan fogyásukat, életmódváltásukat is alkalmazásokkal támogatnák – derült ki egy közel 2.400 ember megkérdésével végzett kutatásából.

A felmérésben résztvevők 40 százaléka már rendelkezik okostelefonnal, további 15 százalék pedig a közeljövőben tervez beszerezni ilyen készüléket. Az életkor előrehaladtával csökken az okostelefon-tulajdonosok száma, és nő azoké, akik nem is terveznek ilyen jellegű beszerzést.

A vásárlás legjobban a budapestiekre jellemző: a fővárosban élők felének, míg a Kelet-Magyarországon élők 37 százalékának van ilyen eszköze. Az elhízottak, túlsúlyosak körében ugyancsak magas, 40 százalék körüli azok aránya, akik rendelkeznek okostelefonnal.

A „kütyü-birtokosok” 10 százalékának van letöltve valamilyen egészségügyi alkalmazás a telefonjára, és további 44 százalék azok aránya, akik aktuálisan még nem rendelkeznek ilyen applikációkkal, viszont érdekeseknek tartják azokat. Legnagyobb érdeklődés az 50 évnél idősebbek körében figyelhető meg: míg a legfeljebb 50 évesek mintegy 40 százalékát, addig az 50 év felettiek több mint 50 százalékát érdekelnék az ilyen újdonságok.

okostelefon_katt

A fogyásban is társuk lehetnek az appok

Kifejezetten a testsúly vonatkozásában 27 százalék azok aránya, akik hallottak már olyan mobilalkalmazásról, amellyel nyomon követhetik testsúlyuk alakulását, fogyókúrájuk sikerességét – főként a 41 év alattiak említették ezt.

Viszonylag sokan, mintegy 40 százalék még egyáltalán nem hallott ilyen megoldásokról, viszont érdekelné őket a kipróbálás lehetősége, 44 százalékuk biztosan, 55 százalék talán letöltene egy ilyen alkalmazást, a túlsúlyoselhízott lakosság körében pedig még fokozottabb az érdeklődés.

A testsúlykontroll alkalmazások ismertségének alacsony fokát jelzi, hogy a kutatásban csak néhány, döntően nem is hazai, fogyást-támogató app neve hangzott el.

Ezek közül – és a leggyakoribbak között egyedüli magyarként – az ingyenesen letölthető Súlypont alkalmazás nevét jegyezték, míg a külföldiek közül a Diet Assistant volt a legnépszerűbb.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.