Új botox készült állati bélbaktériumokból

Vajon mennyire használ az embernél?

A Botulinum A-típus, melynek rövid neve botox, egyre több terápiás alkalmazás esetében használatos. A kutatók most rájöttek, hogy az állati bélbaktériumokból is lehet hatékony botox.

Napjainkban egyre több egészségügyi problémára alkalmazzák a botoxot – migrént, szivárgó húgyhólyagot, túlzott izzadást, sőt szívvel kapcsolatos problémát is kezelnek ma már vele.

A kutatók most felfedezték a neurotoxin új forrását, mely arról ismert, hogy a ráncokat eltávolítja – mégis olyan betegséget okoz, amely ételmérgezéssel kapcsolatos az állati bélbaktériumokból származtathatóan. A felfedezés potenciálisan kiterjeszti a neurotoxin terápiás alkalmazásait. A Clostridium botulinum toxin képes volt arra, hogy belépjen az Enterococcus faecium nevű baktériumba, az ún. plazmidokon keresztül – azaz olyan mobil struktúrákon át, amelyek a DNS-t a kromoszómáktól függetlenül tartalmazzák, s egyik baktériumról a másikra cserélhetők – mutatta ki a tanulmány.

Az enterokokuszok olyan mikrobák, melyek minden szárazföldi állat gyomortraktusában élnek, beleértve az emberét is – s általában nem okoznak semmilyen kárt. Később azonban robosztusságuk miatt a kábítószerből adódó rezisztens fertőzések vezető okai lettek, különösen olyan helyeken, mint például a kórházak – ahol az antibiotikum használat rontja a bél mikróbák természetes egyensúlyát.

Ez az első eset, hogy egy aktív botulinum toxint azonosítottunk a Clostridium botulinumon és a hozzá kapcsolódókon kívül, melyek gyakran megtalálhatók a talajban és a nem kezelt vízben” – mondta el Andrew Doxey, a Waterloo-i Egyetem bioinformatikus professzora.

botox

Hozzátette: a felfedezésnek számos területen van hatása, a monitorozástól kezdve az új patogének kialakulásáig és új fehérje-terápiák kifejlesztéséig. Az elmúlt 20 évben a botulinum toxin A típusát – vagyis a Botoxot – többféle terápiás alkalmazásra használták, többek között a migrén, a szivárgó húgyhólyag, a túlzott izzadás és különféle szívproblémák kezelésére.

A  Cell Host and Microbe szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók képesek voltak a E. faecium baktériumok genetikáját továbbfolytatni, tehénürülék mintájából, s megtalálták a botulinum toxin génjét a bakteriális törzsben. Megjegyezték, hogy a botulinum toxin valószínűleg átkerült a C. botulinum baktériumból a E. faecium baktérium környezetébe a tehén belében, ami azt mutatja, hogy a toxin átvihető különböző fajok között.

„A botulinum toxin egy jelentős és sokoldalú terápiás fehérje” – mondta Michael Mansfield, a Biology az egyetem doktoráló diákja. – “A toxin több fajtájának természetben való megtalálásával potenciálisan bővíthetjük és optimalizálhatjuk annak terápiás alkalmazásait a jövőben” – tette hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php