Túléli a koronavírus a meleg időt?

Nem valószínű, hogy számít a magasabb hőmérséklet

Valószínűleg sokaknak megfordult már a fejében, vajon a nyári, meleg idő közeledtével eltűnhet-e a koronavírus. Kutatók szerint sajnos nincs kellő mennyiségű bizonyíték arra, hogy ez igaz lenne.

Ha gondolkodtunk már azon, vajon a meleg idő és a magasabb páratartalom hatására tovatűnik-e a koronavírus (Covid-19) is, szakemberek most megadják a választ. Néhány kisebb méretű tanulmány alapján úgy tűnik, nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ezt a feltevést igaznak tartsák.

Azok a világban fennálló, valós körülmények, melyek között a koronavírus fertőzi az embereket, nehezen állíthatók elő laboratóriumban. Az eltérő páratartalom-szintek különösen nem utánozhatók. A hőmérséklet és a páratartalom ráadásul aszerint változik, hogy hol tartózkodunk éppen a Földön. Kiemelendő az is, hogy a vírus egyes törzsei változhatnak a környezettől függően. Túlélhetnek és szaporodhatnak különféle földrajzi régiókban vagy éghajlati viszonyok között.

Fotó: 123rf.com

Még a valódi világból vett minták tanulmányozása során sem volt egyértelmű a bizonyíték. Noha egyes vírusos megbetegedések lelassulni látszanak a nyári hónapokban, nem mindig ez a helyzet. Az olyan országokban, mint Ausztrália és Irán, a koronavírus nagyon gyorsan terjedt a meleg és párás idő ellenére is.

Minden vírus és járvány különböző, s számos dolog befolyásolhatja őket – még a meleg és párás időjárás is. A Covid-19 esetében egyszerűen nincs elég bizonyíték arra, hogy a kutatók tudják, jelentős lassulás lenne-e a fertőzések terén, amennyiben a hőmérséklet emelkedik. Emiatt a szakemberek azt javasolják: ne számítsunk arra, hogy a nyári hónapok biztonságosabbak lesznek a koronavírus szempontjából – egyelőre úgy tűnik, még határozatlan ideig folytatnunk kell az ellene való védekezést, a meleg idő ellenére is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.