Tudományos bizonyíték a homeopátia hatásáról

A homeopátia biológiai hatását bizonyították növénymodelleken.

Számos növénymodellen végzett biológiai vizsgálat mutatta ki a homeopátiás oldatok növekedésre és csírázásra gyakorolt biológiai hatását.

2009-ben Svájcban a Dr. Stephan Baumgartner által vezetett kutatócsoport abból a hipotézisből indult ki, hogy a homeopátiának van biológiai hatása a növényekre. 

A békalencsemodell

A vizsgálat célkitűzése az volt, hogy megvizsgálja, hogy milyen hatással van az Arsenicum album homeopátiás oldata egy korábban arzén oldattal megmérgezett békalencse növekedésére. Utóbbi lelassult, kórossá vált a nem mérgezett növényhez képest, a levele pedig kisebb és kevesebb lett. 

2. lépés

A mérgezett békalencsét két csoportra osztották:

  • az első csoportot vízzel kezelték (kontroll-csoport),
  • a második csoportnak Arsenicum album homeopátiás, azaz arzénból készült, hígított és dinamizált oldatot adtak.

A békalencsenövényeket tartalmazó kémcsöveket ezután egy meleg helyiségben helyezték el. A kutatók hat napon keresztül rendszeres időközönként fotóval dokumentálták a változásokat.

Eredmény (2-6 nap múlva) 

A homeopátiás oldattal kezelt békalencse visszanyerte erejét, és újra növekedésnek indult, gyorsabban, mint a csak vízzel kezelt növény. A kísérletet többször megismételték, és mindig statisztikailag szignifikáns eredményeket kaptak.

Az eredmények magas hígításoknál jelentkeznek, például Arsenicum album 30 DH esetében(p<0,05), amely, elméletileg már nem tartalmaz molekulákat.

Konklúzió

Az arzénból készült homeopátiás oldattal kezelt békalencse esetében a kutatók azt tapasztalták, hogy a növények gyorsabban épültek fel és indultak növekedésnek, mint a csak vízzel kezeltek.

A kutatók igazolták hipotézisüket: az Arsenicum album homeopátiás oldata véd az arzénmérgezés növekedésgátló hatásától, és helyreállítja a békalencse növekedését. 

További kísérletek, melyek szintén bizonyítják a homeopátia hatását:

  • a búzamagok növekedése 
  • a kiwipollen csírázása 
  • a zsázsamag csírázása

Homeopátia – orvosság vagy placebo?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.