Tragikusak az esetszámok: kötelező oltás, szigorítás, zárás és korlátozás – így állunk most

A fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga minden országban meredeken emelkedett.

Az elmúlt héten tovább rosszabbodott a járványhelyzet a visegrádi régióban, a fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga minden országban meredeken emelkedett – írja a G7.

koronavirus_szajmaszk_-_pixabay_cco
Igaz, nem tartozik az országcsoporthoz Ausztria, példája mégis figyelemreméltó:

az osztrák esetszám már közel kétszerese a nagyjából egy éve regisztrált csúcsnak, így a szövetségi kancellár a teljes lezárás és a védőoltások kötelezővé tétele mellett döntött.

Magyarországon a halálozási adat mostanra a tavaszi rekord ötven százalékáig emelkedett, és Szlovákiában is hasonlóan aránylik a mostani statisztika a korábbi csúcshoz.

 

Csehországban és Lengyelországban egyelőre kedvezőbb a helyzet ebből a szempontból.

 

Csehországban érzékelhető némi javulás a régióban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában a teljes oltási soron átesettek aránya azonban továbbra is csak apró lépésekben növekszik.

Hétfőtől a szlovák kormány is jelentős szigorításokat vezet be:

Fotó: 123rf.com

étterembe, bevásárlóközpontba, nem alapvető élelmiszereket árusító üzletbe, sportlétesítménybe és nyilvános eseményekre csak a beoltottak vagy a betegségen fél éven belül átesettek mehetnek.

 

Eduard Heger kormányfő tájékoztatása szerint a kórházak az összeomlás szélére kerültek, mostanra nincsenek szabad lélegeztetőgépek, az orvosok nehéz döntési helyzetekbe kerülnek a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek sorsáról.

Andrej Babiš cseh kormányfő is bekeményített a héten, november 22-től csak az oltott, illetve a betegségen a közelmúltban átesett lakosság vehet részt a tömegrendezvényeken, illetve vehet igénybe bizonyos szolgáltatásokat, például az éttermeket.

 

Lengyelországban azonban nem szigorítottak az elmúlt napokban, az egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski a korlátozások esetleges kontraproduktív hatására hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.com

Magyarországon szombattól ismét kötelező a maszkviselés zárt helységekben – e változás súlyát jól szemlélteti, hogy a szigorítások következményeitől tartó lengyel kormány már régóta maszkhordásra kötelezi a lakosságot a zárt, nyilvános terekben.

Forrás: G7

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.