Toldi moziba megy!

Nagyszabású mozifilm készül az Arany János által írt trilógiából, a Toldiból. A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) 900 milliós támogatást nyújt a produkciónak.

arany_janos_toldiA Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) döntőbizottsága 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Európai Filmdíjas Pálfi György rendezésében készülő Toldi-filmnek.
A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai, a Toldi-trilógia egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre – közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap, amely szerint a nagyszabású mozifilm "egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása".
Arany János 1846-ban írt eposzánál nagyobb sikert a magyar irodalom alig ért meg – írta az MNF. A Filmalap emlékeztetett: a mű a Kisfaludy Társaság "a nép ajkán élő történeti személy" életét elbeszélő, népies formájú és tartalmú költemény alkotására kiírt pályázatára készült, mindössze fél esztendő alatt. A pályázat vitán felüli nyertese Arany Toldija lett, mely azóta kötelező olvasmány a később született Toldi estéje és Toldi szerelme című művekkel egyetemben. Arany varázslatos nyelvezetű műve a világirodalomban is párját ritkítja – hangsúlyozza az MNF közleménye.
Pálfi György az ezredfordulón feltűnt "új magyar film" kiemelkedő alakja, első mozijával, a dialógusokat nélkülöző, csupán képekkel és hangokkal elmesélt Hukkléval elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb elsőfilmnek járó díját 2002-ben. Taxidermia című filmjét világszerte műsorra tűzték a mozik. A rendező 2012-ben a Final Cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjével tért vissza Cannes-ba, a Cannes Classics elnevezésű válogatásba.
A Toldi-film a tervek szerint 2013 szeptemberétől készül magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal a Katapult Film gyártásában. A film forgatókönyvét Pálfi György, Ruttkay Zsófia és Szabó Iván írta, az operatőr Pohárnok Gergely lesz. A Toldi producere Angelusz Iván és Reich Péter. A "szuperprodukció" várhatóan 2014 végén kerül a mozikba.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.