Tinik félelemérzet nélkül

Az emberi agy olyan változásokon megy keresztül kamaszkorban, amelyek következtében a gyermekkorban tanult félelemérzetek időlegesen kikapcsolódnak.

Ezek a változások segíthetnek megmagyarázni a tinédzserek gyakori felelőtlen viselkedését. A tudósok állatkísérletek során vizsgálták a félelem válaszreakciókat olyan szituációkban, amikor tonális hangokat elektromos impulzusokkal társítottak.

Amikor összehasonlították a kamaszkorban lévő egerek válaszreakcióit a fiatalabb és öregebb egerek reakcióival kiderült, hogy a kamasz egerek esetében valami elnyomja a félelemérzetet, így ezek az állatok nem ijedtek meg olyan esetekben, amelyekről korábban már bebizonyosodott, hogy veszélyes. A kamasz állatok esetében az agy félelemközpontjai (a bazális amigdala és a hippocampus) kevésbé aktívak, mint a többi állat esetében.15188Tehát nem a tinédzserek félnek kevésbé, csak agyuk nem juttatja el a megfelelő jeleket. “A kamaszkorban bekövetkező agyi változások miatt az agy félelemközpontja egy ideig csak csökkentett módban működik, ez adhat magyarázatot a tinédzsereknél a felelőtlen viselkedésre” – írják a kutatók.

“Evolúciós szempontból ez a jelenség nagyon fontos, hiszen a félelemérzet blokkolása a fiatalabb állatokat az alom elhagyására ösztönözheti és segítheti őket a tágabb világ felfedezésében. Ez persze nem jelenti azt, hogy emberek esetében is ilyen hasznos lenne.” A kutatás a Cornell Egyetem, a Brown Egyetem és a New York Orvostudományi Egyetem közreműködésében jöhetett létre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.