Ticagrelor: új vérhigító

A ticagrelor, egy kísérletes vérrögösödés-gátló, mely kis dózisú aszpirinnal kombinálva hatásosabbnak tűnik, mint a széles körben használt clopidogrel.

A ticagrelor, egy kísérletes vérrögösödés-gátló, mely jelenleg az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) jóváhagyására vár, kis dózisú aszpirinnal kombinálva hatásosabbnak tűnik, mint a széles körben használt clopidogrel.

Azok a szívbetegek, akik kis dózisú aszpirinnel kombinálva (kevesebb, mint 300 milligramm) a ticagrelort szedik, kevesebb szív- és érrendszeri kockázattal kell szembenézzenek, mint akik kis dózisú aszpirin mellett a clopidogrelt alkalmazzák. Azonban a kulcs a kis dózisú aszpirin, ugyanis 300 milligramm felett már korántsem ilyen előnyös a ticagrelor hatása.

A váralvadás-gátlókat szívbetegek esetén alkalmazzák, hogy megakadályozzák az újabb szívinfarktus kialakulását. A ticagrelor nevű vérlemezke-gátlót már számos országban használják, és az Egyesült Államokban is folyamatban van az engedélyezése olyan betegek esetén, akiken az elzáródó verőerek áthidalását célzó érsebészeti műtéteket hajtottak végre.

vitamin480

A vérlemezke-gátlást eredményeit egy most zajló tanulmány (PLATO) foglalta össze. A PLATO eredményeinek elemzése szerint kis dózisú aszpirinnel kombinálva a ticagrelor 16 százalékkal csökkenti a szívinfarktus, a szélütés (stroke), illetve az ezekből fakadó korai halálozás kockázatát a clopidogrelhez képest.

Az Amerikai Szívtársaság (AHA) konferenciáján elhangzott előadás jelentősége, hogy a ticagrelor hozzásegít az aszpirin dózisának csökkentéséhez (például 325 mg helyett elég annak negyedét alkalmazni), ami a vérzési kockázat csökkenésében nyilvánulhat meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.