Tesztek, maszkok és ajánlások – a WHO szakértőit kérdeztük

Milyen esetekben ajánlja a tesztelést az Egészségügyi Világszervezet? Mi a jelenlegi álláspontja a maszkviselésről? Mikor csenghet le a járvány, és számíthatunk-e a vakcinára? Az mta.hu kérdéseire dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese és dr. Richard Pebody, a szervezet európai fertőzéskockázat-kezelési csoportjának vezetője küldött válaszokat.

A WHO szerint a járvány sikeres kezelésében az átfogó közegészségügyi intézkedések mellett jelentős szerepet játszik a gyors tesztelés – ezt mutatják a hatékonyan védekező országok eddigi példái. A cikkben számos referencia érhető el arra vonatkozóan, hogy milyen tesztelési módszereket (két konkrét típus ajánlásával) és stratégiát érdemes alkalmazni a járvány különféle stádiumaiban.

A szervezet nem ad általános útmutatót a járvány kezelésére, azonban (a cikkben hivatkozott) ajánlásokkal segíti, hogy az egyes országok saját helyzetüknek megfelelően reagáljanak a kihívásokra.

Vakcina még nem létezik az új koronavírus ellen, azonban a fejlesztések a vírus genetikai információjának ismeretében igen korán elindultak. A WHO együttműködik a Világbankkal, valamint a járványok megelőzését szolgáló innovációk támogatására alakított nemzetközi koalícióval (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, CEPI) a kutatásban, és koordinál egy kiterjedt nemzetközi klinikai kísérletsorozatot, mely felgyorsíthatja a hatékony oltóanyag kifejlesztését.

A WHO továbbra sem veszi fel ajánlásai közé az általános maszkviselést, mivel szakértői úgy vélik, hogy hatásosságára „nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal”. Azonban kéri azokat az országokat, ahol mégis ilyen rendelkezést hoztak, hogy osszák meg tapasztalataikat a szervezettel – ezek fényében és további szakértői egyeztetések nyomán az ajánlások módosulhatnak. Eközben több hazai és nemzetközi szakmai szervezet kiáll az általános maszkviselés mellett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.