Támogatott mofetta

Társadalombiztosítási támogatásban részesül a jövőben a “mátraderecskei mofetta”, vagyis a természetesen feltörő szén-dioxiddal végzett kezelés.

Gyetvai Gyula közlése szerint az erről szóló miniszteri rendelet már megszületett, a támogatás mértékéről azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ármegállapító bizottságának kell döntenie. Az új lehetőségtől azt várják, hogy a jelenlegi évi kétezer beteg sokszorosát fogják kezelni a Heves megyei településen – tette hozzá a főorvos.

Mint elmondta, a szén-dioxid szárazfürdővel, értágító hatása miatt, elsősorban az érszűkületes betegeket kezelik. Döntő többségük cukorbeteg, ugyanis a diabetesnek az érszűkület az egyik szövődménye. A kezelés jó eredménnyel alkalmazható keringési és mozgásszervi rendellenességekkel küszködő betegeknél is – fűzte hozzá.    Gyetvai Gyula közlése szerint jelenleg 1600 forintba kerül egy kezelés, vagyis egy tizenöt kezelésből álló kúra, amely fél évre is jelentősen javítja a betegek életminőségét, 24 ezer forintba kerül.

16329

Mátraderecskén immár tizenöt éve fogadnak betegeket. Először egy erre a célra épített faházban, majd 2006 óta   napi háromszáz beteg kezelésére is alkalmas, 430 millió forintos beruházás keretében megépített Mofetta épületében.

Az állami támogatásokon túl a falu lakói 103 millió forinttal közvetlenül is hozzájárultak a fejlesztéshez, a település közössége ugyanis úgy döntött, hogy az úgynevezett gázár-visszatérítést nem osztják szét, hanem a mofetta megépítésére fordítják. A társadalombiztosítási támogatás jelentős hatást gyakorolhatna a térség turizmusára is, hiszen a kezelésre érkezők a községben, illetve a szomszédos településeken szállnak meg – mondta Gyetvai Gyula.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.