Szívritmuszavarunk lesz az ivászattól

A kemény ivászat megnöveli a pitvarfibrillációnak nevezett szívritmuszavar valószínűségét ? olvasható a Journal of the American College of Cardiology számában.

A pitvarfibrilláció egy krónikus szívritmuszavar, mely növeli a vérrögképződés esélyét ? ami életveszélyes szövődményekhez, akár szélütéshez, strokehoz is vezethet. Dr. Satoru Kodama és a Tsukubai Egyetem Klinikai Orvosi Intézetének munkatársai szerint az alkoholfogyasztás határozottan növeli az állapot kialakulásának veszélyét ? akár rendszeres, akár alkalmankénti ivászatról is legyen szó.16361Azonban Kodama szerint a jelenség mennyiségi összefüggést is mutat. A kutatók a világ különböző területein végzett tizennégy tanulmány eredményeit elemezték ki, mely ezáltal 130 820 egyénre terjedt ki, ebből 7558 esetben jegyeztek fel pitvarfibrillációt. Kategorizálták a legtöbbet ivókat: férfiaknál napi legalább kettő, nőknél egy pohár italt fogyasztókra, illetve alkoholistákra osztották az alanyokat, és őket hasonlították a mérsékelt mennyiséget ivókhoz.

Más tanulmányok szerint a férfiaknál napi kettő, nőknél napi egy pohár ital a szívbetegségek szempontjából kedvező hatást jelent. Ennek ellenére a japán kutatók szerint a mértékletes fogyasztás növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, azonban ez nem olyan erőteljes, mint ami a súlyos alkoholfogyasztók esetén tapasztalható ? ez utóbbi csoportban a legnagyobb a rizikó. Azonban azt is megállapították, hogy az alkohol és a pitvarfibrilláció esetén nem olyan szoros az összefüggés, mint a magasvérnyomás-betegség esetén tapasztalható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.