Rubik-kocka – Magyarok az élen

Az ausztrál Feliks Zemdegs nyerte meg a 2013. évi Rubik-kocka világbajnokságot: 7.36 másodperc alatt sikerült kiraknia az eszközt. A vakon történő kirakásban a magyar csapat tagja, Endrey Marcell valamennyi kategóriában győzött, az 5-ször 5-ös kocka “vak” kirakásában pedig világcsúcsot ért el.

Az idén Las Vegasban megrendezett világbajnokságon 37 ország több mint 500 versenyzője vett részt 15 kategóriában.

A 17 éves Feliks Zemdegs nemcsak a leggyorsabb Rubik-kocka kirakó volt, ő győzött a 4-szer 4-es kocka és a 3-szor 3-as kocka egy kézzel való kirakásában is. Előbbinél a legjobb eredménye 30.74 másodperc volt, utóbbinál 12.16 másodperc.

rubik_kocka

A magyar csapat tagja, Endrey Marcell – aki az előző versenyen világcsúcsot állított fel a 3-szor 3-as kocka vakon kirakásában – idén nemcsak ebben a számban lett világbajnok 29.93 másodperccel, hanem valamennyi "vak" kategóriában győzött. A 4-szer 4-esben 2 perc 33.04 másodperccel, az 5-ször 5-ösben 6 perc 06.41 másodperccel diadalmaskodott, továbbá a 3-szor 3-as "multi vak" kategóriát is megnyerte.

1982 óta rendeznek Rubik-kocka világbajnokságot, először Budapesten gyűltek össze a játék szerelmesei. Akkor még egyetlen kategória volt, idén már 15. Nemcsak a különböző kockák kirakásban mérték össze a hétvégén tudásukat a versenyzők a Las Vegas-i Riviera Hotelben, hanem más formák – mint a Megaminx, a Pyraminx, továbbá a Rubik-óra – egy kézzel, lábbal és vakon kirakásban, illetve a legkevesebb forgatásból való kirakásban is – olvasható a World Cube Association honlapján.

Forrás: