Royal Baby – György herceg földre szállt angyal?

Népszerűségi rekordot köszönhet a brit monarchia az alig egy hete világra jött majdani uralkodónak, vagyis György hercegnek, Vilmos herceg és Katalin hercegnő elsőszülöttjének.

A 3800 grammos súllyal született gyermek – aki a harmadik a trónutódlási sorban, és édesapja után az Egyesült Királyság uralkodója lesz – hétfőn született a londoni St. Mary’s kórház szülészeti magánklinikáján. Nem sokkal később az udvar bejelentette, hogy szülei a György Sándor Lajos – George Alexander Louis – nevet választották első gyermeküknek. A hercegi utód hivatalos neve Ő Királyi Fensége, György, Cambridge hercege.

Az ifjú herceg megszületése óta elvégzett első országos felmérés kimutatja, hogy az alattvalók soha nem tanúsítottak olyan mértékű bizalmat a brit monarchia jövője iránt, mint most. A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap megbízásából készített közvélemény-kutatás adatai szerint mindössze 9 százaléknyian gondolják úgy, hogy György hercegből nem lesz király, mert Nagy-Britannia legkésőbb fél évszázad múlva köztársaság lesz, 74 százalék ugyanakkor biztosra veszi, hogy az alig egyhetes gyermek majdan trónra lép.

royal_baby_cumi

A lap a felmérés eredményeit ismertetve felidézi, hogy ugyanerre a kérdésre alig két évvel ezelőtt még a válaszadók negyede jósolt brit köztársaságot a következő ötven éven belül.

A The Sunday Telegraph a mostani közvélemény-kutatás adataiból kiemeli, hogy még a leginkább republikánus hajlamú 18-24 éves korosztályon belül is 69 százalék azoknak az aránya, akiknek meggyőződése szerint György herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A brit monarchia intézményének is szilárd, kétharmados a támogatottsága: a válaszadók 66 százaléka szerint Nagy-Britanniának a királyság a megfelelőbb államforma, és mindössze 17 százalék pártolná inkább a köztársaságot.

Ismét előkerült ugyanakkor az jó ideje a meglehetősen vitatott kérdés, hogy a 87 esztendős II. Erzsébet királynőt ki kövesse a trónon. A felmérés tanúsága szerint a britek ebben az ügyben változatlanul megosztottak: 42 százalék a királynő elsőszülött fiát, a 64 éves Károly trónörököst látná szívesen koronás főként a jelenlegi uralkodó után, nem sokkal kevesebben, 38 százaléknyian viszont azt pártolnák, hogy a trónt egy generáció átugrásával rögtön Károly fia, a 31 éves Vilmos örökölje.

Károly herceg trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Diana hercegnő, Károly első felesége, Vilmos édesanyja, akit a trónörökös bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnővel, már 1995-ben – egy évvel válásuk előtt -, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte férje uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást brit alkotmánytudorok és történészek jelenleg mindazonáltal nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak, mivel kifejezett törvényi ok vagy precedens nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó. Nem hivatalos értesülések szerint Károly fia, Vilmos is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.

Forrás: