Robbert Pattinson kedvenc fesztiváljai

A Twilight sztárja és vámpír barátai hideg szívéhez közel állna az idei fesztiválkínálaton felsorakozó véradó sátortömeg – nem csoda, hogy a magyar véradók is oda vannak érte.

Már javában tart a VOLT, és a fesztivál hangulat a következő hetekben is folytatódik . Főszerephez természetesen a zenekarok és a sör jutnak, ám ha valaki úgy érzi, túlpezseg a vére, a Magyar Vöröskereszt önkéntesei várják véradó sátrukban.

?Idén a VOLT, az EFOTT és a Sziget fesztivál közönségét várjuk véradó sátrunkba, illetve a rendezvényre kiérkező kamionjainkba a fesztiválok teljes ideje alatt? ? mondta Koltai Attiláné, a Vöröskereszt véradásszervezésének országos vezetője. A szakember elmondása szerint a többnapos rendezvények mindig sikerrel zárulnak, és meglepő ugyan, de a fesztiválokon részt vevő fiatalok szívesen adnak vért. ?Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor arra kell kérni valakit, hogy másnap, az alkoholtól kitisztult állapotban jöjjön vissza, de önkénteseink folyamatos tájékoztatásának köszönhetően nem szokott ebből komolyabb probléma adódni? ? fogalmazott Koltainé.9109?Ami nagyobb gondot okoz, az a szükséges iratok hiánya, hiszen egy fesztiválra senki nem viszi szívesen magával az összes személyes iratát? ?fejtette ki tapasztalatait Koltai Attiláné. Épp ezért arra kér mindenkit a Vöröskereszt véradásszervezője, hogy aki elszánt abban, hogy vért adjon a fesztiválokon, az tartsa magánál fényképes igazolványát, társadalombiztosítási és lakcímkártyáját. Ezek nélkül ugyanis nem tudják megfelelően felvenni a véradó adatait. Fontos előre tudni azt is, hogy a véradást megelőzi egy alapos orvosi vizsgálat, ahol egyértelműen kiszűrhető, ha valaki ittas állapotban akar vért adni. Érdemes ezért a reggeli és délelőtt órákban meglátogatni a véradó sátrakat.

?Bárki, aki 18 és 65 éves kor közötti, valamint testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot megjelenhet a véradó sátrakban és kamionokban. A véradást megelőzően kérdőív kitöltésével és az említett alapos orvosi vizsgálattal szűrjük ki a donorjelölteket? ? magyarázta a Vöröskereszt munkatársa. ?Nem ajánljuk a véradást vérzékenységben szenvedőknek és szoptató anyukáknak. Valamint arra is nagyon kell ügyelni, hogy ne jöjjön senki éhgyomorral vért adni, mert fokozott az ájulás kockázata? ? fűzte hozzá. Véradás előtt tehát mindig érdemes enni, de kerülni kell a zsíros ételeket. Valamint elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadék fogyasztása a véradás előtt és közvetlenül az után is, így segítve a test egyensúlyának mihamarabbi helyreállását.

Forrás: