Rendkívül veszélyes a hőhullám! Hogyan vészeljük át?

Ma továbbra is rekkenő hőségre számíthatunk, a tartós forróság extrém terhelést ró a szervezetünkre. Fennáll a napszúrás, a hőguta és a kiszáradás veszélye is!

Ma folytatódik a hőhullám.

A rendkívüli meleg a szívbetegek számára extrém igénybevételt, emellett  pedig nem csak a beteg és idős, hanem még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, ez főként akkor lehet igaz, ha nagyvárosokban él. Napközben fáradt, tompa, ingerlékeny lehet, emellett tovább csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképessége is.  Az alváshiány az immunrendszerét is gyengíti, ezért fontos, hogy amikor csak tud, pihenjen hűvös helyen, akár rövid időre is.

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis fokozott a kiszáradás veszélye. Lehetőleg csapvizet vagy ásványvizet válasszon, a kávét és az alkoholt kerülje! Ezen kívül az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjon, de ezt ne az ételek túlsózásával próbálja megoldani: az enyhén sózott fogások fogyasztása javasolt ebben az időszakban. Kerülje a zsíros, fűszeres fogásokat is: részesítse előnyben inkább a gyomrot kevésbé terhelő halakat, grillezett húsokat és salátákat! A forróságban jól esik a magas víztartalmú, hűsítő dinnye: a görög és a sárga fajta is ugyanolyan felfrissülést nyújt.

Hogyan vészeljük át a hőséget? A részletekért kattintson ide!

A szabadban tartózkodás során mindig kerülje a tűző napsütést, fennáll a napszúrásveszély!  Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal hűvös helyre menni. Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztal, azonnal kérjen segítséget!

A hőhullám idején igyekezzen úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetősége legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni, és naponta többször javasolt langyos vízzel lezuhanyozni is. A tömegközlekedés, utazás során a csuklóra vagy a tarkóra helyezett hidegvizes ruhadarab is hűsít.

Az UV-sugárzás eléri az erős, nagyon erős fokozatot, fényvédőkrémek használata nélkül ne menjen a napra! Magas faktorszámú naptejeket használjon, az újrakrémezést pedig szükség esetén ismételje meg, a strandolás során gyakrabban!

A parlagfű és a csalán pollenje többnyire alacsony, néhol közepes mennyiségben van jelen a levegőben. Az allergiásoknak javasolt kerülni a tejtermékek fogyasztását, egyeseknél pedig a görögdinnye is keresztallergiát válthat ki.

A közlekedés során a napsütés gyakran elvakíthatja a gépkocsivezetőket, és a reflexek is tompák, megnyúlik a reakcióidő. A nyűgös, ingerült sofőrök miatt is növekszik a balesetveszély. Utastérben soha ne hagyjon kisgyereket és élő állatot még nagyon rövid időre se a tűző napon, ugyanis pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

meteoklinika

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.