Otthoni ápolás – Tudnivalók, ha szerettünknek gondozás kell

Ki végezheti és mi mindent szükséges ellátnia?

Sajnos, sok család nem tudja megoldani ma már, hogy beteg hozzátartozóját állandó ellátásban részesítse. Az otthoni ápolás, gondozás jó gondolat, ha a páciens nem szeretne kórházban maradni. De hogyan oldható meg és kire van szükség?

Érthető, hogy a mai rohanó világban egy beteg ember ellátása nagy feladatot ró a családra – s sok esetben nem is tudják azt vállalni. A pácienst pedig épp eléggé lehangolja az állapota, így többnyire otthon szeretne maradni. Még komolyabb a helyzet, ha tartós sérülésről, súlyos betegségről van szó. Ilyen esetekben a gondozás, otthoni ápolás jelenthet megoldást.

Ha a családban az a döntés született, hogy ápoló, gondozó, szakápoló segítségét veszik igénybe, fontos tájékozódni a lehetőségekről.

Fotó: 123rf.com

Először is, hogy kihez fordulhatnak. Háziorvosunknál lehet először érdeklődni, míg ha a beteg egyelőre kórházban van, az ottani szociális munkások is segíthetnek, kit keressünk fel segítségért. A gondozó és/vagy szakápoló igénylését a háziorvos rendelheti el, szakvélemény alapján. Meghatározza, milyen gyakran lehet igénybe venni a szolgáltatást, s azt az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) finanszírozza a szakképzett ápoló személyében.

Ha kell várakozni, az általában szakirányú, terápiás szolgáltatás kérésekor jellemző, mivel a szakápolást végző szolgálatok kapacitása is változó.

A fekvő beteget otthoni ápolás keretében csak olyan ápoló láthatja el, aki szakképesítéssel bír – ez lehet főiskolai szintű egészségügyi végzettség, diplomás ápolói végzettség, de OKJ-s vizsga is – s legalább 3 éve dolgozik a szakmában.

Hogy ki gondozza a pácienst, az attól is függhet azonban, milyen terápiára van szüksége. Egyes betegek esetében a felépüléshez nélkülözhetetlen a fizioterápia, a gyógytorna alkalmazása, de lehet, hogy újra kell tanítani beszélni, vagy szüksége van speciális étrendre.

Ilyenkor legalább 2 éves gyakorlattal rendelkező, egészségügyi főiskolai végzettségű szakember segíthet: gyógytornász, logopédus, dietetikus. Ha a betegnek elektroterápiás vagy ultrahangos kezelés kell, azt szintén fizioterápiával foglalkozó specialista nyújthatja.

Fotó: 123rf.com

A szakápoló az alábbi feladatok elvégzésében segíthet, amelyeket a kórházban már megkezdtek, de állandó orvosi jelenlétet a folyamatok nem igényelnek:

  • a beteg szondán át történő etetése, a folyadék felvétel biztosítása (illetve annak megtanítása a páciensnek)
  • katéterezés, katétercsere
  • injekciók- illetve intravénás folyadék beadása
  • szakápolói feladatok, melyeket baleset vagy műtét után kell végezni: segíteni a mozgást és a beteg tisztálkodását
  • a műtéti területek ellátása és a sztómaterápia kezelése
  • fekélyek szakápolói ellátása

Amennyiben a betegnél átmentileg vagy örökre elveszett valamilyen funkció, illetve a csökkent funkciókat helyre kell állítani, azok fejlesztéséhez, pótlásához is szükséges a szakápoló segítsége.

Megtanítja például a páciensnek a protézis, a gyógyászati segédeszközök alkalmazását, mozgatáshoz, mozgáshoz szükséges eszközei használatát, segít neki helyet változtatni. Az ő feladata a tartós fájdalomcsillapítás, az oxigénterápia. Haldokló beteg esetén az otthoni szakápolás biztosítása az előre megnevezett feladatokkal.

A szakápoló a betegnek és családjának is megtanít bizonyos tevékenységeket, amelyekre szükség lehet, hogy állapotát javítsák vagy az ne romolhasson. Biztosítja az egyeztetést az orvossal, illetve más, a beteg ellátásában résztvevő emberekkel.

Otthoni ápolás haldokló esetében

Az otthoni ápolás kiterjed a gyógyíthatatlan betegek ápolására is. Ez a hospice gondozás, melynek célja, hogy a páciens fájdalmait, tüneteit csökkentsék, megszüntessék, lehetőség szerint javítsák életminőségét.

Ezt csak akkor lehet elvégezni otthoni szakápolás keretében, ha ehhez megvannak a hospice gondozás feltételei: ez a tárgyi környezetet és a gondozó személyt is jelenti. Haldokló beteg esetén azonban nélkülözhetetlen, hogy a folyamatban részt vegyen szakápoló (főiskolai végzettséggel), ápoló, onkológus, a fájdalomcsillapításért felelős szakorvos, de szükséges a szociális munkás- és asszisztens, hospice szakápoló és pszichológus jelenléte is. Ugyanígy, gyógytornászt, dietetikust is szükséges bevonni a beteg gondozásába, s igen fontos nemcsak az ő, hanem szerettei lelki támogatása is.

Otthon is elvégezhető has- és mellkascsapolás tartós katéterrel

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.