Orvosi bravúr: megmentették a roncstüdős Covid-beteg életét

Tüdőátültetést hajtottak végre Országos Onkológiai Intézetben a páciensen, akinek létfontosságú szervét tette tönkre a koronavírus.

Elképesztő küzdelem folyt egy 41 éves Covid-beteg életéért, aki 2021 márciusában életveszélyes állapotban került az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára.

Mivel a teljes körű terápiás kezelés mellett a beteg állapota tovább romlott, gépi lélegeztetés vált szükségessé. Miután a lélegeztetőgép is kevésnek bizonyult, műtüdő, azaz VV-ECMO kezelést alkalmaztak az egészségügyi szakemberek – számol be a Ripost.

„A beteg tüdejének állapota tovább romlott, azaz a tüdőbe gyakorlatilag nem lehetett oxigént bejuttatni, a beteg szervezetének oxigén ellátását így teljes egészében a műtüdő végezte. A hosszan tartó ECMO kezelés alatt egyértelművé vált, hogy a beteg tüdeje regenerációra nem képes, a beteg életét csak a tüdőátültetés mentheti meg” – közölte dr. Rényi-Vámos Ferenc.

Fotó: 123rt.com

Mivel az időközben koronavírus PCR negatív beteg többi szerve kielégítő állapotban volt, a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság a beteget tüdőtranszplantációra alkalmasnak ítélte.

A beteg férfi életmentő tüdőátültetésére 40 nap ECMO kezelés után, 2021. május 09-én került sor az Országos Onkológiai Intézetben. A COVID fertőzés következtében súlyosan roncsolódott tüdőket a bravúros műtét során egészséges tüdőkre cserélték.

A beteg gyógyulását és rehabilitációját az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályai biztosították, s a beteg a tüdőtranszplantáció után 85 nappal hazatérhetett az otthonába.

Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, az akkori főigazgató, Prof. Dr. Kásler Miklós vezetése alatt. Azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.

A tüdőelváltozások miatt CT-vizsgálat szükséges a post-COVID betegeknek!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.