Online portré – Dr. Jakab Zoltán

Új sorozatunk a magyar egészségügy jobbításában érdekelt és azért kiemelkedő felelősséget érző szakembereket mutat be, akiknek a mindennapi munkája meghatározó az ágazat és a szakterület fejlődése szempontjából. Gondolkodásuk, véleményük és példamutató tevékenységük figyelemre méltó, előre mutató és megfontolásra érdemes.

DrJakabZoltan1Dr. Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete közelmúltban megválasztott elnöke

napidoktor.hu:Európa évek óta válságban, lakói egyre türelmetlenebbek és sokak szerint betegebbek is.  Mit tehet a kilábalásért, a gyógyulásért a gyógyszeripar, amely köztudottan az innovatív megoldásairól, a kiemelkedő kutatási potenciáljáról és a legjobbak a jövő iránti felelősségükről is közismertek?

Dr. Jakab Zoltán: Európában az átlagéletkor örvendetes módon emelkedik (ez Magyarországra is igaz, bár évekkel el vagyunk maradva a legtöbb országtól), amiben meghatározó szerepe van az új, a terápiába folyamatosan bekerülő gyógyszereknek. Számos betegség kilátása alapjaiban változott meg az elmúlt évtizedekben és feltehetően ez fog történni a ma még rettegett, nem gyógyítható kórokkal is. Egyfajta versenyfutás zajlik a betegségek és az orvostudomány között és ennek élenjárói az új gyógyszereket kutató, fejlesztő gyártók.

napidoktor.hu: A világ legjelentősebb gyógyszergyártói a kutatás-fejlesztés, az innovativitás  jegyében sokkal jobban előreterveznek, mint más stratégiai iparágak. Hogyan látja, melyek a XXI. sz. második évtizedének figyelemre méltó törekvései?

Dr. Jakab Zoltán: Minden bizonnyal az információs technológiák alkalmazása az élettudományokban. Az egyének a mainál nagyobb szerepet fognak vállalni saját egészségük megőrzésében, kezelésében és személyre szabott terápiát választhatnak majd. Az orvosok, egészségügyi szakemberek szerepe nem szűnik meg, de a kizárólagosságuk igen. Az elérhető technológiai lehetőségek közül a legmegfelelőbbet megtalálni az adott betegnek – ez új képességeket kíván az egészségügy minden szereplőjétől.

napidoktor.hu:A gyógyszergyártók  stratégiájának középpontjában az új gyógyszerek kidolgozásának felgyorsítása és mielőbbi kereskedelmi forgalmazása áll. Várható a közeljövőben áttörés olyan nagy életstratégiai kérdésekben, mint az életkor meghosszabbítása, vagy a minél egészségesebb idős kori lét fenntartása, vagy a gyógyíthatatlan betegségek körében?

Dr. Jakab Zoltán: A legtöbb és legösszetettebb megoldatlan probléma az idegrendszeri betegségek területén van. Intenzív kutatások folynak többek között az Alzheimer-, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex kutatásban. A következő évek egyik nagy áttörése a C típusú hepatitis kezelése lehet.

A kutatások azzal kecsegtetnek, hogy ez a súlyos, két évtizede még gyógyíthatatlan betegség néhány éven belül akár teljesen gyógyítható, visszaszorítható lesz. Nem alábecsülendők azonban a már ismert gyógyszerek mainál megfelelőbb, adott esetben a betegség koraibb stádiumában történő alkalmazásában rejlő lehetőségek sem, ami hozzájárul a munkaképesség és az aktív élet fenntartásához.

gyogyszer8

napidoktor.hu:Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete elnökeként  meghatározó  szerepe lehet a hazai  egészségügyben, annak alakításában. Hogyan látja a magyar egészségügy állapotát napjainkban?

Dr. Jakab Zoltán: Az egészségügy hagyományosan egy zárt, hierarchikusan szervezett, speciális tudást igénylő rendszer. Talán ennek is tudható be, hogy az elmúlt években nem tudta a társadalom felé kommunikálni mindazt az értéket, amit az egyén és a társadalom számára teremt. Ez vezetett mára a minden benne dolgozó által fenntarthatatlannak ítélt állapothoz. Minden elismerésem az egészségügyben dolgozóké, de szívesebben látnék egy olyan egészségügyet, amit nem a szakemberek extrém áldozatvállalása és a betegek által adott hálapénz, hanem tisztességes, átlátható viszonyok jellemeznek.

napidoktor.hu:Egyre nyilvánvalóbb: Magyarországon a lakosság rossz egészségi állapota már a gazdasági fejlődést is akadályozza…

Dr. Jakab Zoltán: Az információs forradalom jelentősen megváltoztatta a környezetünket. Az egészségügy mintha nem venne minderről tudomást. Akárcsak az emberek igényeiről sem: pedig egyre többet szeretnének tudni az egészségükről, a betegségükről, az egészséges életmódról.

Ha erre nem figyelünk, és nem teszünk érte, a hagyományos egészségügyből betegségügy lesz. A napi teendőinknek a jövő igényeire kell épülniük, fel kell ismerni a közös érdekeket, az összefogás szükségességét – csak így érdemes változtatni. Mindezekhez: az egészségügyből kell elindulnia a változásoknak és ebben az innovatív gyógyszeriparnak is szerepe van. Az orvos szerepe is megmarad, azonban a terápiás döntésben egyre nagyobb súlya lesz a betegnek és környezetének. Rajtunk azonban sok múlik: felelősségünk van szakmailag, orvosilag, üzletileg. És persze az is, hogyan kommunikáljuk az ágazat értékeit és érdekeit. Az egészségügy a jövő nagy lehetősége – de ehhez változnunk kell.

napidoktor.hu:Mennyire figyel a saját egészségi állapotára. És a környezetére?

Dr. Jakab Zoltán: „Mens sana in corpore sano” – ma is aktuális a kétezer éves mondás. Szerencsére egészséges vagyok, sportolok és egyébként rendszeresen járok szűrővizsgálatra. Semmilyen szélsőséges egészség-divatnak, csodaszernek nem dőlök be. Környezetemben csak akkor ajánlok gyógyszert, ha valóban indokolt, de munkám során nap mint nap látom, hogy mennyi betegnek az életet vagy a más minőségű életet jelenti a megfelelő gyógyszer. Mindannyiunk felelőssége, hogy be tudjuk mutatni az ellátás és a gyógyszeres terápia által teremtett eredményeket, értékeket.

BEMUTATKOZÁS
DrJakabZoltan1Dr. Jakab Zoltán: Ma is meglévő sokirányú érdeklődésem talán annak is köszönhető, hogy nemcsak gyógyszerész és mérnök szüleim foglalkozását ismertem meg, hanem gyerekkorom színhelyei között egy asztalos műhely és egy virágüzlet is szerepelt. Sokféle embert megfigyeltem sokféle élethelyzetben. Középiskolába a miskolci Földes Gimnáziumba jártam: jó iskola, jó tanárok, jó osztály. Ma is hasznát veszem a tudásnak és szemléletnek, amit ott szereztem. A SOTE-n a rendszerváltás évében végeztem általános orvosként, és bár volt néhány meghatározó oktatóm, akik miatt egy-egy szakterület vonzott, végül is az akkor éppen elinduló gyógyszeriparban kezdtem dolgozni. Az elmúlt több mint húsz évben volt alkalmam az innovatív gyógyszeripar működését különböző pozíciókból megismerni. Ennek során számos terápiás terület nagyszerű szakemberével, kiváló egyéniségekkel dolgozhattam együtt. Öt éve lettem az Abbott ügyvezetője, az év elejétől az AbbVie-nél töltöm be ugyanezt a funkciót. Négy gyermekünk van, a legnagyobb most kezdi a középiskolát, a legkisebb az óvodát. A feleségemre hárul a legtöbb feladat az ő nevelésükben, de igyekszünk szabadidőnket közös családi programokkal tölteni. Nem kis szervezést igényel a rendszeres sport – elsősorban futás – beillesztése a napjaimba. Szívesen olvasok szépirodalomtól történelemig sok mindent. Néhány évvel ezelőtt – részben családi hagyományt folytatva – saját bor készítésbe fogtam Tokajban, ennek kapcsán egy másik világ mindennapjaiba láthatok bele.

 

G. Németh György főszerkesztő

Forrás: