Olvassunk a metrón!

Földalatti könyvtárhoz hasonló szolgáltatást indít a sanghaji metró, ezzel az olvasást népszerűsítik a kelet-kínai nagyváros lakói között.

Az egyelőre kísérleti jelleggel futó program a 24 milliós metropoliszt nyugat-kelet irányban kettészelő zöld metróvonalon zajlik. A "földalatti könyvtár" lényege, hogy a metróállomásokon az ott elhelyezett könyvespolcokról az utasok ízlésüknek és aktuális kedvüknek megfelelő olvasnivalót – könyveket vagy magazinokat – vehetnek le, és olvashatják őket utazásuk ideje alatt a szerelvényeken.

A célállomásra érve az ottani polcokra teszik vissza a köteteket, újságokat. A szolgáltatás teljesen ingyenes, az olvasmányokért letétet sem kell elhelyezni, a kezdeményezést támogatandó mindössze 1 jüan, vagyis mintegy 40 forint adományozására ösztönzik az olvasókat.

A programot a városi metrótársaság egy helyi könyvesbolttal karöltve indította, a kölcsönzésre kitett használt könyveket egy tavalyi lakossági gyűjtőakció során szerezték be. A kezdeményezés nem titkolt célja az olvasási kedv fellendítése.

konyvtar

Egy augusztus közepén megjelent statisztika szerint a 18 és 70 év közötti kínaiak naponta átlagosan mindössze 15 percet olvasnak, és évente átlagban csupán 4,39 könyvet "fogyasztanak". Ez jelentősen elmarad a nemzetközi szintektől: az ENSZ Nevelésügyi,

Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) tavalyi felmérése szerint Oroszországban 55, az Egyesült Államokban 21, Japánban 17 könyvvel végeznek a lakosok évente.

A felmérésből az is kiderül, hogy a kínai lakosság fele bevallása szerint alig olvas. A leggyakrabban említett okok között az időhiány, az olvasás, mint szokás hiánya és a televízió előnyben részesítése szerepel.

Forrás: