Olimpiai magyar doppingesetek

Kővágó Zoltán csütörtöki eltiltásával négyre nőtt azon magyar sportolók száma, akik – bár kiharcolták a részvétel jogát – doppingvétség miatt lemaradnak a londoni olimpiáról.

Emlékezetes magyar doppingesetek eddig két olimpián akadtak.

1988-ban Szöulban két súlyemelő, Szanyi Andor és Csengeri Kálmán akadt fenn doppingvizsgálaton, míg 2004-ben, Athénban összesen öten kerültek bajba: az ugyancsak súlyemelő Kecskés Zoltán és Gyurkovics Ferenc pozitív mintát szolgáltatott, míg a diszkoszvetésben győztes Fazekas Róbertet és a súlyemelő Kovács Zoltánt ugyanitt elégtelen mintaadás, a kalapácsvetésben első Annus Adriánt pedig az utólagos ellenőrzés elmulasztása miatt zárták ki.

Ezek az esetek a versenyek helyszínén történtek – bár Kecskés már el sem indulhatott -, ezúttal azonban a 2004-es olimpián ezüstérmes, idei Európa-bajnoki harmadik Kővágó már a negyedik olyan versenyző, aki kiharcolta az olimpiai indulás lehetőségét, ám el sem utazhatott Londonba. A szolnoki diszkoszvetőt a nemzetközi Sportdöntőbíróság azért sújtotta kétéves eltiltással, mert álláspontja szerint kivonta magát a doppingellenőrzés alól.

bea5wshw

Kővágót megelőzően a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak. Előtte, július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián nem utazhat Londonba, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott.

Korábban a vízilabdázó Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.