Okos zebralánnyal a biztonságos közlekedésért

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor felmerül a fontos és sorsdöntő kérdés, mikor menjen először egyedül a gyerek az iskolába. Szeptember közeledtével nemcsak ez a kérdés kerül előtérbe, hanem az is, hogy mennyire veszélyes a közlekedés a legforgalmasabb kereszteződések, gyalogátkelők környékén.

Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte, a fővárosban ez a szám 544. A balesetek többségét figyelmetlenség, vagy a szabályok be nem tartása okozta. A leggyakoribb okok: a gyorshajtás, a szabálytalan előzések, a mobiltelefonok használata és a hangos zenehallgatás, amely elvonja a figyelmet a forgalomról. A balesetek egy része megelőzhető azzal, ha a gyalogosok is odafigyelnek néhány fontos dologra.

Egyre több az olyan gázolás, ahol azért lép le a járdáról a gyalogos, mert valamilyen digitális eszköz elvonja a figyelmét akár a közlekedési lámpa tilos jelzéséről, akár egy közeledő járműről.

2018 első felében 10%-kal több gázolás történt a zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában. (A Központi Statisztikai Hivatal egyedi kérésre összeállított táblázatos adatállománya felhasználásával készült számadatok szerint.)

A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat ezért az iskolakezdéssel párhuzamosan országos közlekedésbiztonsági kampányt indított.

Az ember, ha pár száz kilométerre – például a szomszédos Ausztriába – elutazik, szinte meglepődik, hogy mennyire egyértelmű az autósok számára, hogy a gyalogosnak a zebrán elsőbbsége van. Már egy kisebb méretű autó is több mint 1000 kg. Ilyen tömegnél nincs kis hiba, kis tévedés. Bár megtanultuk a KRESZ-vizsgára, valahogy mégis elfelejtjük, hogy a zebra a gyalogosoké” – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester.

Szeptemberben hirtelen sokkal többen lesznek az utakon. A gyerekek a szünidőből visszatérve figyelmetlenebbek, ezért fontos, hogy a szülők a kisebbeket még kísérjék el az iskolába, vegyék végig az útvonal rejtette veszélyeket, és beszéljenek a betartandó szabályokról.

Az akció támogatója Nagy László kézilabdázó is, aki édesapaként maga is tudja, milyen veszélyes a közúti közlekedés.

A lányomat legtöbbször autóval visszük iskolába, de talán éppen ezért még fontosabb, hogy minél korábban tisztában legyen a közlekedési szabályokkal és a veszélyekkel, mert gyakorlat nélkül még rosszabbul reagálhat egy-egy váratlan helyzetre, amikor gyalog közlekedik” – mondta el a sportoló.

Fontos, hogy gyalogosként se hallgassanak hangosan zenét, vagy ne nyomkodják sétálás közben az utcán a mobiltelefonjaikat, okos eszközeiket a gyerekek, mert ezek mind elterelik a figyelmet a forgalomban rájuk leselkedő veszélyekről. Nagyon fontos, hogy az autósok is tartsák be a közlekedési szabályokat, lassítsanak a zebráknál, használjanak kihangosítót az autóban, és ne hallgassák túl hangosan a zenét.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője telefonon keresztül elmondta, hogy évente közel 15 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történik Magyarországon. A statisztikai adat önmagában száraz és semmitmondó addig, amíg magunk, valamelyik családtagunk, esetleg kisgyermekünk nem válik áldozatává egy ilyen balesetnek. A mentők naponta szembesülnek a tragédiákkal, ahol egy pillanat alatt omolhat össze egy ember, vagy esetleg családok élete. A balesetek megelőzhetőek, ezért fontos, hogy mindannyian betartsuk a közlekedési szabályokat, ne kezdjünk könnyelmű előzésbe, ne a telefonunkra figyeljünk vezetés közben, és még rövid utaknál is használjuk a biztonsági övet. Szeptember elején különösen aktuális a gyermekek biztonsága, ami egyrészt figyelmesebb vezetést, másrészt az iskolások közlekedésbiztonsági tanítgatását is jelenti. Vigyázzunk egymásra!

Mindezekre a fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet a XII. kerületi Önkormányzat kampányának 5 kisfilmje is, amelyeket a gyerekek mostantól online megnézhetnek, illetve az iskolákban kihelyezett okos oszlopokon egy rövid kvíz kitöltése után is megtalálnak.

A Hegyvidéki önkormányzat emellett 2 interaktív oszlopot indít útjára az ország iskoláiba, hogy minél több gyerekhez eljuthasson Zizi, az okos zebralány üzenete. Zizi tudja, hogyan kell közlekedni, és ezt menő, fiatalos formában el is mondja a gyerekeknek 30 másodpercben. Lehet vele szelfizni, és a #keresdazebrát, #kövesdazebrát #figyeldazebrát szlogenekkel posztolni.

A kampányt támogatja a XII. kerületi Rendőrkapitányság is, amelynek munkatársai a kampány elemeit a saját iskolai oktatóprogramjukba is beépítik, valamint az Országos Mentőszolgálat is, amely korábban már elindított egy kampányt, ahol külön kiemelték a fülhallgatós gyalogos közlekedés veszélyeit.

Az okos oszlopok és szórólapok minden olyan településre eljutnak, ahonnan kérés érkezik a Hegyvidéki Önkormányzat felé. Eddig 4 fővárosi kerület és 3 vidéki város polgármestere jelezte, hogy részt kívánnak venni az akcióban.

A kampány során Zizi fővárosi forgalmas csomópontokban is megjelenik LED kivetítőkön, az autósok pedig a kampány indulásánál interaktív szórólapot kapnak a XII. kerületben. A hirdetés lapjai egy ingyenes applikáció segítségével életre kelnek, és figyelmeztetik az autósokat is a gyakran elfelejtett szabályokra: a zebráknál lassítani kell, előzni tilos, vezetés közben pedig életveszélyes a mobilozás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.