Növeli Szívizomgyulladás esélyét Pfizer vakcinája

Írás jelent meg a Pfizer és BioNTech közös vakcinájáról a New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban: a megfigyelésen alapuló tanulmány szerint az oltás kimutathatóan növeli a szívizomgyulladás előfordulásának esélyét, ugyanakkor nem jelentős a különbség az oltás nélküliekhez képest – írja a MedPage Today nyomán a 24.hu .

Az Egyesült Államokban elvégzett kutatás kimutatta, hogy az oltások után jelentkező egészségügyi problémák nagy része nem volt összeköthető a vakcinával, kivéve néhány esetet:

• a szívizomgyulladást (100 ezerből 1-5 ember),

• limfadenopátiát (100 ezerből 78 ember),

• vakbélgyulladást (100 ezerből 5 ember),

• herpeszfertőzést (100 ezerből 15 ember).

A szívizom aktuális gyulladása gyengíti a szív összehúzódásának erejét és funkcióját, ami kezelés nélkül hosszútávon további károsodásokhoz vezet, a limfadenopátia pedig a nyirokcsomók betegsége vagy növekedése. Utóbbi önmagában még nem jelent problémát, azonban ha nem az oltástól jelentkezik, problémát is jelezhet a szervezetben – írja a lap.

Két londoni intézmény közös kutatása arra derített fényt, hogy a második dózis beadását követő 12 hónapon belül szükség lehet a booster oltásra a Pfizer vakcinájából.

“3 az igazság” a Pfizer vakcina esetében is?

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus sokkal nagyobb eséllyel okoz szívizomgyulladást, mint a vakcina, így továbbra is érdemes felvenni az oltást. A betegség ezen kívül összefüggésben van még a mélyvénás trombózis, tüdőembólia, miokardiális infarktus, koponyaűri vérzés és thrombocytopenia kialakulásával.

Fotó: 123rf.com

A szakértők azt is megjegyezték, hogy a kutatásnak megvoltak a saját korlátai: nem randomizált és kontrollált kutatásról, hanem megfigyelésalapú kísérletről volt szó, így az oltott csoport és a kontrollcsoport nem egyforma összetételű volt – zárul a tanulmány összegzése.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

 1. Jáger László

  Már csak ezért is jó,hogy
  nem oltattam magam…
  Ez a rizikófaktor kizárva!
  csak ennyi
  Barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.