Női hormonnal a férfiasságért

A férfi és női nemre jellemző eltérő viselkedésformákat a férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén hormon jelenlétének tulajdonítják.

Egy új kutatás szerint azonban nem egyszerűen arról van szó, hogy a vérben keringő tesztoszteron hormon hatására a férfi nemi jelleg kialakulásakor megjelennek a férfiakra jellemző viselkedési formák.

?Az ismert, hogy a legtöbb gerinces fajnál a tesztoszteron és az ösztrogén is elengedhetetlen a férfi nemi jelleg kialakulásában? ? mondja sajtóközleményében a tanulmány szerzője, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem anatómiai tanszékének kutatója, Dr. Nirao M. Shah. ?A kérdés az, hogy e két hormon kölcsönhatása hogyan vezérli az agyat, és hogyan alakulnak ki a férfiakra jellemző viselkedésformák.?

Dr. Shah és munkatársai genetikailag módosítottak egereket, hogy elkerüljék a hím nemi jelleg kialakulását. Ezek a mutáns egerek ennek ellenére is hímként viselkedtek ? területüket megjelölték, egymással harcoltak ? de némi különbséggel. A tipikus hím viselkedésformák gyakoriságában és intenzitásában fedeztek fel különbséget a mutáns, illetve a többi egérnél.7656A Neuron című folyóirat április 29-i számában megjelent tanulmány szerint a hím egyedek vérkeringésében szinte észrevehetetlen ösztrogén a tesztoszteron hormonból származik. Az agyban ez a tesztoszteronból származó ösztrogén számos, a hímekre jellemző viselkedést szabályoz.

?E felfedezésünk és korábbi kutatásaink alapján egy olyan modellt képzelünk el, melyben az ösztrogén hatására alakulnak ki azok az idegi pályák, amelyek a párzásért, harcért és terület megjelölésért felelősek. A tesztoszteron és ösztrogén pedig együttesen felelősek e jellegzetes hím viselkedési formák intenzitásáért?- mondja Dr. Shah. ?A jövőben meg kell ismernünk azokat a mechanizmusokat, amik ezeket a hormonokat szabályozzák.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.