Nincs elég orvos az ellátórendszer megfelelő működtetéséhez?

Komoly feszültséget okoz az ügyeleti pénz

Bár az orvosok többsége a fizetésével elégedett, feszültséget kelt az ügyeleti pénz kérdése. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kampányt indított a hálapénz ellen.

Mi lesz az ügyeleti díjjal? Közel 300 szakorvos bevonásával készített felmérést a Magyar Orvosi Kamara (MOK), melyből kiderült, hogy a doktorok szerint nincs elég orvos az ellátórendszer zavartalan működtetéséhez. S bár többségük jelenleg elégedett a bérével, komoly feszültséget okoz az ügyeleti pénz problémája. Emiatt az orvosi kamara kampányt is indított a hálapénz ellen – tudatta a szabadeuropa.hu.

“Jó kérdés, hány orvos kellene ahhoz, hogy az ügyeletek, a sürgősségi osztályok időnként ne szenvedjenek zavart – ehhez nincsenek rendelkezésre álló adatok” – mondta Álmos Péter, a kamara alelnöke.

Fotó: 123rf.com

Több kórház esetében vannak átmeneti leállások. A budapesti Honvédkórház, illetve az Uzsoki Utcai Kórház is kiemelhető – előbbinél a teljes központi telephely áll le szeptember 11. és 13. között, míg az Uzsoki esetében egy, augusztus 4-én kiadott körlevélben az állt, hogy humánerőforrás krízis miatt nem tudják ellátni a sürgősségi ügyeletet augusztus 30-a reggel 8 óráig. A helyzet azonban előbb rendeződött, 9-étől már megszokott módon működött a betegellátás – írta meg a szabadeuropa.hu.

Az Uzsoki Utcai Kórházban kialakult helyzet hátterében is fizetés-vita húzódik meg a sajtóértesülések szerint. A Népszava úgy értesült: a korábban már ott dolgozók fülébe jutott, hogy a sürgősségire újonnan toborzott munkatársaknak az ő fizetésük dupláját kínálják, ugyanannyit követeltek a kórház vezetésétől, majd mivel nem sikerült megegyezni, többen felmondtak.

Az ügyeleti díjakkal az új egészségügyi szolgálati törvény 2021 januári hatályba lépése óta gondok vannak.

Fotó: 123rf.com

A jogszabály ugyanis amellett, hogy megnövelte az orvosok fizetését, külön engedélyhez kötötte, hogy az állami rendszerben tevékenykedők másodállást vállaljanak. A törvény értelmében ügyeletben nem kaphat senki magasabb óradíjat, mint ami a főállásában kapott órabére. A probléma az, hogy az összeg a pályán eltöltött évek tekintetében igen változó lehet – aki lassan nyugdíjba vonulhat, annál 9 ezer-, míg egy pályakezdőnek csupán 1000 forint körüli. Akad intézmény, ahol meghatároztak egy minimum összeget a helyzet javítására.

2021. január elseje óta emellett tilos adni és elfogadni hálapénzt, ám ez sokakban nem tudatosult. Az orvosok bére emelkedett, miközben a szakdolgozóké – főleg hogy már hálapénz sincs -, nem nőtt számukra megfelelő mértékben. Vagyis, tovább fokozódott a különbség a két csoport fizetése között.

A MOK most plakátkampányt is indított – a plakátokat 167 kórházba juttatják el az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyásával. Az Uzsoki Utcai Kórházban például már ki is tették őket – adta hírül a szabadeuropa.hu.

Országos ügyeletkereső

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.