A neuropátia gyors és megbízható diagnosztikája elérhetővé válik Zalában is

Németh László, a Kanizsai Dorottya Kórház orvosigazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója megnyitották a Zala Megyei Neuropathia Centrumot.

„Ismerd meg az autonóm neuropátiát, és az orvostudomány egészét ismerni fogod” –emlékeztetett e betegség jelentőségére Professzor dr. Kempler Péter Vinik híres amerikai professzor mondásával.

Világszerte egyre több embert érint a cukorbetegség, hazánkban a 2-es típusú cukorbetegek száma az elmúlt 15 évben 71%-kal nőtt. Azt, hogy egy cukorbeteg meddig és milyen életminőségben fog élni, egyrészt az határozza meg, hogy milyen hosszú ideig tudják fenntartani a jó anyagcsere állapotot és megelőzni a szövődményeket. Ugyanilyen fontos a gyors felismerés és kezelés is, hogy ne váljanak visszafordíthatatlanná a folyamatok. Ugyanis, ha megfelelő módszerrel és elég érzékeny műszerekkel szűrik a szövődményeket, akkor az időben elkezdett kezeléssel lassíthatják, illetve idejében meg is állíthatják a betegség továbbfejlődését. Ezért fontos, hogy ezek a korszerű diagnosztikai módszerek elérhetőek legyenek minden cukorbeteg számára.

A diabétesz szövődményei általában 10-15 év betegségtartam után jelennek meg. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás nagymértékben rontja a betegek életminőségét és várható élettartamát. Ez a szövődmény két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia többek között a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésében okozhat zavarokat. Legsúlyosabb következménye, hogy hirtelen szívleállás léphet fel a betegnél. Másik típusa a szenzoros vagy perifériás neuropátia, mely érzészavarral jár, és főleg az alsó végtagot érinti. Súlyos esetben amputációhoz vezethet.

A Wörwag Pharma éppen ezért tűzte ki célul mintegy 25 évvel ezelőtt, hogy segíti a betegség gyors és megbízható diagnózisának lehetőségét, mely után megfelelő kezeléssel megelőzhetőek a súlyosabb következmények. Ezért támogatja évek óta diagnosztikai központok nyitását, felszerelését és a szakemberek képzését. A mai napig országszerte 13 felnőtt és két gyermek centrum megnyitásához járult hozzá nagy értékű felszereléssel, de emellett a háziorvosok képzését és diagnosztikai eszközökkel való felszerelését is segítette. Évente több, mint 7600 beteg fordul meg a centrumokban.

E folyamat részeként nyílik meg az országos diagnosztikai rendelőhálózat egy újabb intézménye a Zala Megyei Neuropathia Centrum. A Dunántúlon eddig Szekszárdon, Győrben és Pécsen működött diagnosztikai központ, vagyis a nagykanizsai intézményre is nagy szükség van, hogy a betegeknek ne kelljen több száz kilométert utazni vagy sokat várni a vizsgálatra.

A Zala Megyei Neuropathia centrumban a vizsgálatokat kalibrált hangvilla, EKG, Neuropad és a Wörwag Pharma által adományozott 4 millió forint értékű Q-Sense készülék teszi majd lehetővé. A Q-Sense érzékeny műszer, amely a hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai, kismértékű neuropátiás elváltozást is jelezni tudja. A Q-Sense számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis a kezelés hatékonysága is kimutatható. A szenzoros teszttel meghatározható a meleg és hideg hőérzet, valamint a fájdalmas hideg- és melegérzet küszöbértékei. A Q-Sense készülék mellett a Wörwag Pharma 200 csomag Neuropad teszttel és egy szenzoros neuropathia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel is támogatja a centrum működését 350.000,- forint értékben.

A Neuropathia Centrum hétfői és pénteki napokon 11:00-14:00 óra között várja a betegeket, melyre időpontot lehet kérni munkaidőben a (93) 502-000 (2730 mellék) telefonszámon.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.