Nem bizonyított a Sinopharm vakcina hatásossága 60 év felett?

Szakértői munkacsoport vizsgálta meg a kínai oltóanyagról rendelkezésre álló adatokat, ez alapján “alacsony mértékben bizonyosak afelől”, hogy a Sinopharm két dózisa hatásos 60 év feletti, idősebb felnőtteknél.

Magyarországon éppen ezt a korosztályt oltották a kínai vakcinával, és a magyar kormány azt állítja, hogy a Sinopharm még a Pfizernél is jobb – számol be a hvg.hu.

Közzétette legutóbbi állásfoglalását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői munkacsoportja a Magyarországon március óta használt kínai Sinopharm oltóanyag hatásosságáról. Ez még nem a végső döntés arról, hogy a WHO engedélyezi-e a vakcina vészhelyzeti alkalmazását, a külső szakértőkből álló munkacsoport (SAGE) feladata, hogy áttanulmányozza a rendelkezésre álló dokumentációkat, és tanácsot adjon a szervezetnek. A közzétett elemzésük tehát a jelenleg rendelkezésre álló, nyilvános bizonyítékok elemzésén alapul.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az állásfoglalás összefoglalóját és annak magyar fordítását Dobson Szabolcs gyógyszerész, címzetes egyetemi docens tette közzé. A dokumentum végén található összefoglaló eszerint úgy fogalmaz: a WHO szakértői nagyon bizonyosak abban, hogy a BBIBP-CorV vakcina (ez a Sinopharm hivatalos neve) hatásos a PCR-teszttel igazolt Covid–19 megelőzésében a 18-59 év közötti felnőtteknél, abban viszont már kevésbé, hogy náluk alacsony a súlyos mellékhatások kockázata.

Ami a magyar oltási terv szempontjából aggasztó, hogy a WHO szakértői úgy fogalmaznak: alacsony mértékben bizonyosodtak meg arról, hogy a BBIBP-CorV oltás két dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél. Még ennél is kevésbé győzték meg őket a bizonyítékok arról, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony. Tehát nem azt állítják, hogy a 60 év felettiek vagy a társbetegségekben szenvedők esetében hatástalan a kínai vakcina, hanem azt, hogy a hatásosság egyelőre tudományosan nem igazolt.

Nincs jó hírük a társbetegségekben szenvedők számára sem. Mint írják, nagyon alacsony mértékben bizonyított, hogy a krónikus betegeknél hatásos a Sinopharm vakcina hatásos a Covid–19 megelőzésében. Szintén nem győződtek meg arról, hogy náluk alacsony a súlyos mellékhatások kockázata.

A WHO szerint – idézi Dobson – jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:

 • a Covid–19 súlyos formája elleni védelem.
 • a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata.
 • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás.
 • várandósságban való biztonságosság.
 • idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem.
 • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.

A rendelkezésre álló bizonyítékokról olvass tovább a HVG.hu-n! 

Oltás után – Mennyi idő múlva alakul ki védettség?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  1 biztos
  Sok itt a bizonytalanság a vakcina ügyben!
  Én nem hiszek még a szakértőknek sem!!!
  Majd az idő bizonyít mindent,csak várjuk ki!!!
  Csak ennyi
  barátilag
  J.L.