Ne büntessük még jobban a hajléktalant!

Nyílt levélben kéri kilenc civil szervezet Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vonja vissza a közterületen élés szabálysértéssé nyilvánítását lehetővé tevő törvényjavaslatát – tájékoztatta az aláírók egyike, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a levélben – amelyet a TASZ mellett a Város Mindenkié csoport, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, a Patriarchátust Ellenzők Társasága és a Tízek Társasága jegyez – arra is kérik a tárcavezetőt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az emberhez méltó lakhatást lehetővé tevő kezdeményezések támogatásáért.

penz2_katt1

Azt írták: a belügyminiszter által benyújtott, a szabálysértési törvényt módosító javaslat felhatalmazást adna az önkormányzatoknak arra, hogy meghatározott területeken tiltsák az életvitelszerű tartózkodást közterületen, így akár elzárással is büntethető legyen az, aki utcán alszik.

A civilek szerint a javaslat koncepciója nemcsak az érintett emberek alapvető jogait sérti, hanem ellentétes a hajléktalanság kezelésével kapcsolatos szakmai álláspontokkal is. Az aláírók levelükben felidézték az Alkotmánybíróság tavaly novemberi határozatát, amely megállapította, hogy az emberi méltósághoz való joggal összeegyezhetetlen a közterületen élés szabálysértéssé nyilvánítása.

A civil szervezetek közölték: az emberi méltósághoz való jog sérelme attól függetlenül megvalósul, hogy ezt az alaptörvény teszi lehetővé, mert még az Országgyűlésnek sincs felhatalmazása arra, hogy az Alkotmánybíróság által emberi jogot sértőnek minősített szabályt vezessen be.

Hozzátették, a hajléktalanság kriminalizációja sérti az alapjogot és elfogadhatatlan, kezelésének pedig létezik szakmailag megalapozott, az emberi jogokat tiszteletben tartó formája.

Forrás: