Működik az őssejtekből növesztett tüdő

Sikerrel ültettek be egerekbe laborban növesztett tüdőszöveteket. A sejteket a valódi szervre hasonlító vázszerkezetre tették, a kezdemény hamar fejlődésnek indult.

A tüdőbetegségek kutatásához nyújthat fontos eszközt az őssejtekből növesztett minitüdő, amit a Michigani Egyetem szakemberei fejlesztettek ki. A kezdetleges szervet befogadta a gyengített immunrendszerű egerek szervezete, a sejtháló beágyazódott és tovább fejlődött.

Briana Dye, a kísérletről szóló publikáció vezető szerzője szerint különösen azért fontos ez az eredmény, mert a tüdőbetegségek továbbra is óriási kihívás elé állítják az egészségügyet.

A világon minden ötödik haláleset a tüdőhöz kapcsolódik, a tüdőrák túlélési rátája pedig az onkológia elmúlt 30 évben tapasztalt robbanásszerű fejlődése ellenére is alacsony maradt.

A laborban növesztett tüdőket gyógyszerkísérletekhez, a genetikai hatások jobb megértéséhez és az összetett betegségek tanulmányozásához is használhatják. Emellett átültethető tüdőszövetre is nagy szüksége lenne az orvostudománynak.

tudo2

A Michigani Egyetem laborjában a kutatók többféle módszert kipróbáltak, hogy az őssejteket növekedésre, szervformálásra bírják. Nagy problémát jelentett, hogy a kapott sejthálók szervezetlenül, formátlanul fejlődtek. Ezért egy biológiailag lebomló vázszerkezetet készítettek, amivel a tüdő légútjait tudták modellezni.

A kezdetleges szervet egerekbe ültették, ami bevett módszer az őssejt kísérleteknél.

Alig nyolc hét alatt a beültetett szövetekben csőszerű képződmények jelentek meg, a valódi tüdőhöz hasonlóan – idézi a Science Daily Brian Dye-t. A siker még nem teljes, a minitüdő bizonyos sejtjei még az egerek szervezetében sem növekednek, de a szerv így is ígéretes kiindulási alap a további kutatásokhoz.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.