Mobil szűrőprogram hazánk legszegényebb térségeiben

Mobil szűrőprogramot indul “Magyarország legkiszolgáltatottabb térségeiben élők” egészségügyi vizsgálatára – jelentette be Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője sajtótájékoztatón Budapesten.

Kozma Imre elmondta, elsősorban a fiatalokra és a gyerekekre figyelnek majd, és a szűrővizsgálatokon túl fontos része lesz a programnak a testi-lelki nevelés. Szeretnék rávezetni őket az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, valamint cél a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása is.

“A programban az orvosok és a két cég munkatársai is önkéntesként vesznek részt. A mobil szűrőállomást a Philips Magyarország Kft. biztosítja, az informatikai hátteret pedig a T-Systems Magyarország Zrt., amelynek segítségével a vizsgálat helyszínétől akár száz kilométerre is elemezhetik a mért vizsgálati eredményeket a szakemberek” – közölte.

Kozma Imre úgy fogalmazott: “Sajátos úton indulunk, hiszen ez az út a lábunk alatt, a lépteink nyomán épül. De ezen az úton mi nagyon messze szeretnénk eljutni, a legkiszolgáltatottabb térségekbe és a határainkon túlra is, az egészségesebb életért.”

Blazsevácz Péter, a Philips Magyarország Kft. egészségügyi üzletágának igazgatója ismertette: a programhoz a ma létező legfejlettebb készüléket biztosítják, amellyel hasi, kardiológiai és érrendszeri betegségeket tudnak kiszűrni.

vizsgalat

A mozgatható eszközzel eljuthatnak olyan vidékekre, ahol az emberek nem járnak szűrésekre, és így nagyon korai fázisban megtalálhatják a szív és érrendszeri betegségben szenvedőket, ezáltal pedig az orvosok sokkal hatékonyabban és humánusabban gyógyíthatják őket – tette hozzá.

Blazsevácz Péter szólt arról is, hogy Magyarországon a születéskor várható egészségben eltöltött életkor jóval alacsonyabb az európai uniós átlagnál. Észak-Kelet-Magyarország bizonyos részein pedig több mint 15 évvel kevesebbet élnek az emberek. Ezekbe a térségekbe el kell menni szűrni, és el kell vinni az információt is, amely egészségesebb életre nevel – hangsúlyozta.

Toldy Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a programot vezető kardiológus az elmondta: az elkövetkező két hónap a program tanulófázisa, amikor a résztvevő önkéntesek budapesti helyszíneken megtanulják kezelni az új technológiát. Hozzátette: a csapat alkotó hat-nyolc orvos és kétszer ennyi segítő egy délelőtt körülbelül kétszáz embert tud megvizsgálni.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.