Mit ünneplünk Pünkösd alkalmával?

Dalos, zengő tavaszünnep – Szepesi Attila: Kalendárium című versében így idézi júniust, az év nyárkezdő havát, amelyben pünkösd vándorló, mozgó, a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep. 2022-ben a Pünkösd június 5-e és 6-a.

„Szorgos Nyárelő hava,
mintha az ég szállana –
Hoz-e Medárd hosszú esőt?
Fellegei mikor tűnnek?
Májusfákkal itt a pünkösd,

Elnevezése a görög pentekoszté, azaz “ötvenedik” szóból ered, ami arra utal, hogy a Szentlélek eljövetelét már az őskeresztények is a húsvét utáni 50. napon ünnepelték. Az ünnepkör lényege egy bibliai jelenet, amikor Jézus tanítványai, az apostolok különféle nyelven (lángnyelven) kezdtek prédikálni a jeruzsálemi népnek. A csoda hatására ezen a napon háromezren tértek és keresztelkedtek meg.

egyház, vallás

De Balassi Bálint is megénekelte „Az áldott szép pünkösdnek gyönyörű idejét”, amikor a legények a faluszéli tágas legelőn bikával küzdöttek meg, szőrén ülték meg a lovat, akadályt ugrottak. A verseny győztese lett a pünkösdi király, akinek uralkodása egy napig, ám dicsősége egész éven át tartott. Uralkodása helyén egész éven át ő szervezte a mulatságokat, sőt büntethetett is.

A lányok viszont királynét választottak maguk közül. Ezt a régi szokást sok helyen ma is felelevenítik. A megválasztott kislányt pünkösdi rózsával és zöld ágakkal díszítve királynőnek öltöztetik, és rózsaszirmokat hullajtva járnak házról-házra, hogy köszöntsék az ott lakókat pl. a Dunántúlon ezzel az énekkel:

„Elhozta az Isten piros pünkösd napját, mi is meghordozzuk királné asszonykát. Nem anyától lettem, rózsafán termettem. Pirospünkösd napján hajnalban születtem.”

Pünkösd udvarában már teljes díszében virágzik a természet. Régen ez az ünnep alkalmas volt a szépség- és egészség varázslására is, itt az alkalom, hogy a mezőkön és az erdőkben összegyűjtsék – akár kirándulás alkalmával – az ehhez szükséges gyógynövényeket, feltéve, ha ezzel a népi gyógymóddal szeretnének szépülni és gyógyulni – nemcsak a hölgyek.

Szerző: Szigethy Emma

Olvasd el ezt is!

Mi is az a Pünkösd?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.