Minden harmadik embernek magas a vérnyomása

A felnőtt lakosság harminc-harmincöt százaléka, tehát minden harmadik felnőtt magas vérnyomásban – hypertonia – szenved és az elhízás növekedésével párhuzamosan, ez a gyakoriság fokozódik.

Páll Dénes egyetemi docens, az Európai Hypertonia Kiválósági Központ címmel kitüntetett regionális központ vezetője hangsúlyozta: miközben minden harmadik felnőtt magas vérnyomásban szenved, már serdülőkorban is két-három százalékos a betegség gyakorisága.

Tájékoztatása szerint a centrum nyolcadik alkalommal rendezte meg az “Aktualitások a hypertonia kezelésében” elnevezésű tudományos továbbképzést szombaton, ahol a magasvérnyomás-betegség kezelésének legújabb ismereteit tekintették át a régió családorvosai, belgyógyászai, gyógyszerészei. A jól kezelt hypertoniások aránya országonként változik, de összességében alacsony, huszonöt-negyvenöt százalék.

A tartósan 140/90 Hgmm feletti érték életkortól és nemtől függetlenül magasvérnyomás-betegséget jelent, miközben a legújabb ajánlás értelmében egyre szélesebb betegcsoportoknál 130/80 Hgmm az elérendő célérték – tette hozzá. 15637A szakember megjegyezte: tekintettel arra, hogy az emelkedett vérnyomásérték a betegek jelentős részének éveken keresztül nem okoz panaszt, ezért számos esetben csak évek, évtizedek múltán fedezik fel.

Szűrővizsgálatok, időszakos vérnyomásmérések szükségesek a hypertonia időben történő diagnosztizálása érdekében. Páll Dénes elmondta azt is, hogy a betegség tartós fennállása és nem megfelelő kezelése esetén évek, évtizedek alatt úgynevezett célszerv-károsodások ? szív, agy, vese, szem ? alakulnak ki. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél nagyobb az esély a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar együttes fennállására is.

A magasvérnyomás-betegség krónikus állapot, tehát tartósan, évtizedeken keresztül terápiát igényel. A betegek döntő többségének kombinációs kezelésre ? többféle vérnyomáscsökkentőre ? van szüksége. A gyógyszeres kezelés fontossága mellett a nem-gyógyszeres kezelés, testsúlycsökkentés, sószegény diéta, testmozgás növelése is kiemelt jelentőségű.

A nem megfelelő vérnyomású betegek sokkal nagyobb valószínűséggel kapnak a későbbiekben szívinfarktust, szenvednek el szélütést (stroke), ugyanakkor a magasvérnyomás-betegség optimális kezelésével a szövődmények gyakorisága jelentősen csökkenthető – magyarázta a debreceni hypertonia centrum vezetője.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.