Miért tartanak az urológustól a férfiak?

Segítünk, hogy kitisztuljon a kép: mi történik a “rettegett” vizsgálaton, ami miatt a férfiak félnek az urológustól.  Többnyire alaptalan félelmek és zavaros információk tántorítják el őket a szűrésektől. 

Egy USA-beli kutatás szerint fele annyi férfi fordul orvoshoz 2 év alatt, mint nő, sőt körükben háromszor nagyobb annak a valószínűsége, hogy akár öt évig egyáltalán nem is látnak doktort. A férfiak között kétszer annyian vannak azok, akik még soha nem voltak orvosnál. De vajon mi ennek az oka? Minden ötödik férfi túl elfoglaltnak tartja magát, 21%-uk pedig fél attól, hogy kiderül valami negatív dolog az egészségével kapcsolatban. 18%-uk pedig fél a kellemetlen tapasztalatoktól – mint például a rektális prosztata-vizsgálat – és minden tizedik válaszadónak a személyes kérdések is gondot jelentenek.  Sok zavaros, néha egymásnak ellentmondó adat, információ él a férfiak fejében az urológia rendelések és szűrések kapcsán. Milyen korban kell kezdeni a szűréseket? Hány évente kell részt venni ilyenen? Mennyire fáj és mennyire elkerülhető az anális vizsgálat. Tegyünk hát rendet az információ rengetegben, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója, Dr. Merth Gábor segítségével.

Fotó: 123rf.com

A legfiatalabbakat a hererák sújtja leginkább

A fenti kutatási eredményekhez hasonlóan vélekedik a férfiak orvoshoz fordulási hajlandóságáról Dr. Merth Gábor is: „Talán nincsen olyan területe a férfiegészségügynek, melyet annyi félelem övezne, mint az urológiai szakrendeléseket. Persze mint minden esetben, itt is az ismeretlentől való idegenkedés áll a félelmek hátterében. Ezt táplálja még a megfelelően rendszerezett információ hiányában kialakuló bizonytalanság is” – Holott a szakrendelések és a szűrések rendszerezése igazán egyszerű és logikus. A szűrések összetételét és a szükséges gyakoriságukat elsősorban az életkori sajátosságok határozzák meg. Ennek megfelelően három fő korcsoportot, a 39 év alattiakat, a 40-59 éveseket és az ennél idősebbeket különböztetjük meg. Általában ezek az életkori határok választják el egyes tünetek és betegségcsoportok jellemzőbbé vagy éppen ritkábbá válását. Példaként említhetjük a legfiatalabb célcsoportot, ahol komolyabb a hangsúly a fejlődési rendellenességek vizsgálatán és náluk jóval nagyobb a hererák kockázata. – „Bár a hererák csupán a férfiak 2-4 ezrelékét érinti, veszélyességét az adja, hogy leggyakrabban a 18-35 éves korosztályt sújtja” – húzta alá Dr. Merth Gábor. Ugyanakkor ebben a korban például a prosztatarák gyakorisága igen ritka és a már említett anális vizsgálat elfogadottsága is ilyenkor a legrosszabb. Éppen ezért ezt ebben a korban csak igen ritkán alkalmazzák. – „A 40 év alatti korosztályban (a 18. évtől), panaszmentes férfiaknál elegendő öt évente beiktatni egy teljeskörű szűrést, húgyúti és hereultrahanggal és általános laborvizsgálattal és hormonszint ellenőrzéssel. Emellett ajánlott a herék otthoni, tapintásos vizsgálata, heti – kétheti rendszerességgel is” – vélekedett a szakember. 

Fotó: 123rf.com

A potencia ne legyen korfüggő

A férfiak esetében a daganatos megbetegedések közül a prosztatarák előfordulása a leggyakoribb és a 40. év után rohamos emelkedésnek indul az esetek száma. Ráadásul ebben a korban kezdenek jelentkezni a helytelen életmód és a káros szenvedélyek szervezetre gyakorolt hatásainak első jelei.  A középkorú férfiaknál már előfordulhatnak potenciazavarok is, a korábbi férfierő és -kedv csökkenése, ezt megelőzendő a rendszeres urológiai vizsgálat kifejezetten ajánlott. Ilyen korban a laborvizsgálaton teljes vérkép készül, mérik a vese- és májfunkciókat, illetve a koleszterin- és vércukorszintet egyaránt. Mérik a tesztoszteront és a hormont befolyásoló faktorokat is, ezeknek változásai már a kezdődő férfi változó korra utalhatnak. Felderítik a cukorbetegségre való hajlamot, valamint kizárják mindazokat a szív- és érrendszeri rizikótényezőket, amelyek a későbbiekben a potenciazavar kialakulását okozzák.

„Ebben a korban már abban az esetben is érdemes gyakrabban szűrővizsgálatra járni, ha semmilyen tünetet nem tapasztal a páciens, ami 50 év felett már évenkénti vizitet jelent. Sőt, ha előfordult a családban hólyag- vagy prosztatatrák, akkor már 40-45 éves kortól tanácsos évente felkeresni az urológusunkat” – emelte ki a szakember.  

60 év felett fókuszban a prosztata

Ezzel el is értünk a 60 év felettiekhez, akiknek az éves szűrés már minden körülmények között természetessé kell, hogy váljon. A korosztályt ugyanis számos urológiai betegség érinti, a prosztata megnagyobbodás és a vizelési problémák megjelenése szinte népbetegségnek tekinthető ebben a korban. Ennek megfelelően a számukra összeállított szűrővizsgálatban a korábban felsoroltak mellett már egy vizelési habitust mérő uroflow vagy vizeletáramlás-mérés is helyet kap. Természetesen ebben az időszakban már gyakrabban jelentkezhetnek kellemetlen vagy éppen fájdalmas tünetek a húgyutakban, vagy éppen a nemi szervekben. Ezek megjelenéskor még az éves vizitet sem tanácsos megvárni, hanem mihamarabb fel kell keresni az urológust.

„Összességében elmondhatjuk, hogy a férfiegészségre minden életkorban figyelmet kell fordítanunk. A férfierő csökkenésével kapcsolatos szégyenérzeten és a vizsgálatokkal kapcsolatos félelmeken túl kell lépni, hiszen néhány kellemetlen perc elhanyagolható ár egy – akár potenciálisan halálos – betegség legyőzése érdekében” – hangsúlyozta Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója. 

5 tanács prosztatarák ellen az urológustól

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.