Miért működik az akupunktúra?

Még mindig nem tisztázott pontosan, miért is működik az akupunktúra, de egy új kutatás szerint az adenozin nevű molekula lehet a felelős.

Egyes tudósok szerint az egész csak egy hatásos placebo, és a fogpiszkálók legalább olyan hatékonyak, mint az akupunktúrás tűk. A legújabb kutatások szerint az adenozin nevű molekula lehet a felelős az akupunktúra jótékony hatásaiért.

Az adenozin egy természetes anyag, amelyet elsősorban az alvás és a szív működésének szabályozásában betöltött szerepéről, és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismerhetünk. Az adenozin emellett természetes fájdalomcsillapítóként is működik, ami sérülésekkor lép működésbe a bőrben olyan módon, hogy kiiktatja az idegjelzéseket és a lidokainhoz hasonló hatásmechanizmussal csökkenti a fájdalmat.15692A tudósok felfedezték, hogy ez a hatóanyag igen aktív az akupunktúra által megcélzott mélyebb szövetekben. A kutatási adatok szerint az akupunktúra hatására olyan jelzések jönnek létre a központi idegrendszerben, amelyek arra késztetik az agyat, hogy fájdalomcsillapító hatású endorfint szabadítsanak fel.

"Az akupunktúra az egyik legfontosabb ősi gyógyítási módszer, amelyet az emberiség már közel négyezer éve ismer, és mivel nem ismerjük a pontos működési elvét, sokan szkeptikusak vele szemben" – nyilatkozta Dr. Maiken Nedergaard, a Rochester Egészségügyi Központ kutatója – "Most azonban talán sikerült tudományos magyarázatot találnunk arra, miért hatásos az akupunktúra."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.