Miért hal meg ennyi fiatal férfi és fiú világszerte?

Világszerte megnyugtató módon csökkent a fiatalon elhunytak száma az 1950-es évek óta. Ha azonban mélyebbre ásunk a statisztikákban, egy aggasztó tendencia rajzolódik ki: a fiatal férfiak és fiúk halálozási aránya a világ legtöbb részén növekszik. 

A The Lancet című orvosi folyóiratban közzétett hatalmas elemzés szerint tavaly a 10-24 évesek körében világszerte a halálesetek mintegy 61 százaléka férfiakat ért – írja a IFLSience. A serdülőkori halálozások száma összességében csökkent a korábbi évtizedekhez képest, de a férfiak és a nők közötti különbség egyre nő. 1950 óta a 10 és 24 év közötti nők halálozása világszerte 30 százalékkal csökkent, de a fiatal férfiaknál ez a csökkenés csak 15 százalékos volt.

Világszerte naponta mintegy 4 ezren halnak meg a serdülő korosztályból. Ez a nemek közötti különbség a legtöbb régióban növekszik, kivéve a magas jövedelmű országokat, Közép-Európát, Kelet-Európát és Közép-Ázsiát, ahol a nemek közötti különbség az elmúlt 30 évben csökkent, bár még mindig fennáll.

Fontos, ha tudsz róla: Van pár szokás, ami megmentheti az életedet

Általánosságban elmondható, hogy a halálozási arányok szorosan összefüggnek az adott ország fejlettségi szintjével, a gazdagabb országokban kevesebb fiatal halt meg, és fordítva. A fiatalok körében a vezető halálozási okok is eltérőek voltak az egyes régiókban. A serdülők halálozásának elsődleges oka minden régióban baleset volt, kivéve a magas jövedelmű országokban, ahol a rák volt a vezető ok, valamint Dél-Ázsiában és a Szaharától délre fekvő Afrikában, ahol a fertőzött étel vagy víz okozta fertőző betegségek vezettek.

Fotó: ©bbmassieu/123RF.COM

A 10 és 24 év közötti halálesetek 32 százaléka nem szándékos sérülések, erőszak és konfliktusok, 32 százaléka fertőző betegségek, táplálkozási hiányosságok vagy anyai okok, 27 százaléka pedig nem fertőző betegségek miatt következett be. A fennmaradó 8 százalék öngyilkosság miatt következett be.

1980 óta a fertőző betegségek okozta halálozás a világ legtöbb részén jelentősen csökkent az összes halálozás arányában, kivéve a szubszaharai Afrikát és Dél-Ázsiát, ahol továbbra is gyakoriak. Latin-Amerikában és a Karib-térségben a mindennapi erőszak továbbra is jelentős mértékben hozzájárult a fiatal férfiak halálozásához, és az elmúlt 20 évben az idősebb serdülőkorú férfiak összes halálozási arányában alig vagy egyáltalán nem történt javulás.

Mindezen minták mögött meghúzódó okok sokrétűek és régiónként eltérőek. Ez azt jelenti, hogy a problémára nincs “egy az egyben” megoldás. 

A férfiak és a nők halálozási terhei közötti különbség mértéke eléggé szembetűnő” – mondta az NPR-nek Dr. Joseph Ward, a University College London vezető tanulmányszerzője. “Az, hogy mi mozgatja ezeket a mintázatokat, összetett, és mindenképpen további vizsgálatokat igényel.”

Ez a téma is érdekelhet! 

180 ezer haláleset történt cukros üdítők miatt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.