Mi is volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Brit tudósok számítógépes technológia segítségével igyekeztek megoldani az évezredes rejtélyt. Szerintük a csirke lehetett az első.

A Sheffieldi és Warwicki Egyetem kutatói szerint a titok nyitja a tojáshéjban rejlik, különösen abban a nélkülözhetetlen szerepben, melyet a csirkeprotein játszik annak megalkotása során. A tudósok már korábban felfedezték, hogy a vocledidin-17 (OC-17) nevű fehérje részt vesz a tojáshéj kialakításában, de az új technológia segítségével a csapat pontosan bemutathatta ennek folyamatát.

Ötlet az új technológiákhoz10144A számítógépes szimuláció során az OC-17 protein katalizátorként működött, hogy beindítsa a tojáshéjat alkotó kristályok kialakulását, mégpedig úgy, hogy a kalcium-karbonát részecskékhez kapcsolódik.

Az OC-17 fehérje leesik, mikor a kristály elég nagy ahhoz, hogy önmagától is növekedjen, így a protein felszabadul, hogy ismét elölről kezdhesse a folyamatot. A tojáshéj akkor keletkezik, mikor ez többször egymás után is megismétlődik rövid időn belül.

?Csodálatos dolog megérteni, miként jön létre a tojáshéj, de ötletet adhat új anyagok és folyamatok megtervezéséhez is.? ? mondta a kutatás egyik szerzője, John Harding professzor a Sheffieldi Egyetemről.

?A természet innovatív megoldásokat talál mindenre, ami működik a tudományok és a technológia területén. Sokat tanulhatunk ezekből.? ? tette hozzá.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.