Megtalálták az őszülésre hajlamosító gént

Kutatók azonosítottak egy gént, amely szerepet játszik az őszülésben. A felfedezés új módszerekhez vezethet a korosodás eme természetes jelének elodázására.

A University College London kutatócsoportjának keddi bejelentése szerint öt latin-amerikai ország több mint 6300 lakosának DNS-vizsgálata tette lehetővé ama gén azonosítását, amely befolyásolja a deres haj kialakulásának valószínűségét.

Bár már korábbi kutatásokban is azonosítottak például a férfias típusú kopaszodással, hajszínnel és göndörséggel összefüggésbe hozható géneket, ezek főként európai és kelet-ázsiai populációkra koncentráltak.

Az IRF4 nevet kapott gén a melanin – a haj-, bőr- és szemszínért felelős pigment – szabályozásában játszik szerepet. Az egy bizonyos verzióját hordozó emberek hajlamosak az őszülésre – fejti ki Andres Ruiz-Linares genetikus, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A szakemberek szerint az őszülést nem kizárólagosan a genetika szabályozza, a stresszhez és traumás eseményekhez hasonló tényezők is belejátszanak. Kaustubh Adhikari, a vizsgálat másik szakembere szerint tanulmányuk az első, amely az őszülés genetikai okait vizsgálta embereknél. Kifejtette, eddig is tudták, hogy több gén játszik szerepet a kopaszodásban és hajszínben, de ez az első alkalom, hogy egy gént az őszüléssel hoznak kapcsolatba embernél.

 ősz haj

Úgy hiszik, a gén azonosítása lehetővé teheti olyan kezelések kidolgozását, amelyekkel meggátolható vagy éppen visszafordítható a deresedés folyamata.

A szakemberek európai, őslakos amerikai és afrikai származású brazíliai, kolumbiai, chilei, mexikói és perui alanyok genetikai információját fésülték át. A korai őszülésre hajlamossá tevő génvariánst alapvetően csak az európai ősökkel büszkélkedőknél mutatták ki. Ruiz-Linares szerint mindez bizonyos mértékig magyarázattal szolgál rá, miért gyakoribb az ősz haj az európaiak körében, mint más populációknál.

Egy másik azonosított génvariáns a PRSS53, amely a göndörség mértékét befolyásolja, és egy, a szőrtüszőben termelődő enzimet kódol. A kelet-ázsiai tanulmányokban a szőrvastagsággal kapcsolatba hozott EDAR-gén egyik variánsa a jelek szerint befolyásolja, hogy az arcszőrzet ritkásabb, a haj pedig egyenes szálú legyen. A FOXL2 fellelt variánsa a szemöldök vastagságával áll kapcsolatban, míg a PAX3-at az összenőtt szemöldökkel hozták összefüggésbe.

A kutatók szerint rejtély, hogy bizonyos tulajdonságok miért jelennek meg egy populációban, és hiányoznak a másikból.

A jellegzetességek némelyikének más fizikai előnyei is lehetnek. Az egyenesebb haj például a hidegebb környezethez való adaptálódás lehet, hiszen az ilyen régiókban a gyors hőleadás a fejbőrön keresztül – amit a hullámos vagy gyapjas hajtípus jobban elősegít – nem létfontosságú.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.