Máris megérkezhet hazánkba a majomhimlő elleni vakcina

Heteken belül megérkezhet Magyarországra a majomhimlő elleni védőoltás, amit lakosságarányosan osztanak szét az uniós tagállamok között, így először a fertőzésben leginkább érintett országok kapják meg.

Magyarországon május végén jelentették az első majomhimlős fertőzöttet, a legutóbbi adatok szerint már harmincháromra nőtt a betegek száma. Az első magyar fertőzött egy 38 éves férfi volt, aki enyhe tünetekkel három hétre házi karanténba került, ott vészelte át a betegséget – számol be az Index.

Szlávik János korábban arról beszélt, a majomhimlő Európában terjedő változata önmagában nem életveszélyes, súlyosabb tüneteket esetleg egy elfertőződött seb tovaterjedése válthat ki, ami vérmérgezést is okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlőjárvány nagymértékű terjedése miatt. A betegség következtében eddig öten haltak meg, de 75 országban már több mint 16 ezer esetet jelentettek.

A WHO szerint a fertőzés terjedésének kockázata globálisan mérsékelt, míg Európában magas. Továbbá a nemzetközi terjedés veszélye is fennáll.

Rusvai Miklós elmondta: számos országban visszavezetik a fekete himlő elleni oltást, amelyet gócoltással beadnak azoknak, akik igazoltan fertőzöttek voltak, vagy a velük érintkezőknek.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Ezekben a testnedvekben is megtalálták a majomhimlő vírusát

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.