Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja

A mai napon mintegy 100 ezer embernek – a következő 10 év vastagbélrákos betegeinek – kellene bejelentkeznie vastagbéltükrözésre. Náluk ugyanis már most valószínűleg ott az elváltozás, ami rákot fog okozni – vagy már okozott is, csak még nincsenek panaszaik. Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, a Gyógyulj Velünk Egyesület ezért figyelmeztet: mielőbb szabaduljon meg mindenki az elrákosodásra hajlamos vastagbélpolipjaitól!

 A vastagbélrák esélyei

Azoknál a betegeknél, akikkel a mai napon közlik a vastagbélrák diagnózisát, többségükben már akár 8-10 évvel ezelőtt is ott volt az ominózus elváltozás a vastagbélben. Ha egy szűrővizsgálat során kivették volna, ma nem szembesítenék őket a rákkal. Másként fogalmazva: azoknak az embereknek, akikkel a következő 10 évben fogja közölni orvosuk a vastagbélrák diagnózist, egy vastagbéltükrözéssel jó eséllyel már ma meg lehetne találni és eltávolítani a fenyegető elváltozást. Ezzel meg lehetne előzni az életüket veszélyeztető rák kialakulását, vagy ha az már kialakult, a most még kezdeti stádiumban lévő daganatot a teljes gyógyulás esélyével kezelhetnék.

vastagbélrák

Évente 10 ezer vastagbéldaganatot fedeznek fel, ami átlagban 10 év alatt fejlődhetett ki, tehát 100 ezer embernek még ma időpontot kellene kérnie vastagbélszűrésre ahhoz, hogy elkerüljék a komolyabb szövődményeket. Többségüknek ma még nincs panasza, s ránézésre nem is lehet megmondani, melyik az a 100 ezer ember, akiben ott a vastagbélrák vagy annak előképlete, ezért indokolt minden 50 év feletti nőnek és férfinak a vastagbélszűrés” – vezeti le Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbélrákon ugyancsak keresztülment – elnöke.

Az 50 év felettiek között minden negyedik emberben vannak vastagbélpolipok. Nem minden polipból lesz rák, viszont az elváltozások típusba sorolásához és a veszélyesnek ítélt polipok eltávolításához vastagbéltükrözésre van szükség.

Országos szintű vastagbélszűrés sajnos mind a mai napig nincs Magyarországon, mindenkinek a személyes felelőssége, hogy eljut-e vizsgálatra. A vastagbéltükrözést a gasztroenterológiákon végzik, oda a háziorvostól kérhető beutaló. Akik tartanak a vizsgálatoktól, jó ha tudják, hogy a tükrözés bódításban vagy rövid altatásban is elvégezhető, igaz utóbbira kapacitáshiány miatt kevés kórházban van ma lehetőség. Szeretnénk, ha minél többen belátnák: ha valakiben ott az elváltozás, elkerülni nem, csak elodázni tudja a vizsgálatot. Sokkal bölcsebb tehát a kolonoszkópiát mielőbb elvégeztetni, mint néhány év múlva, bűntudattal küszködve szembesülni azzal: egy félórás vizsgálattal elkerülhettem volna a rákot, de nem tettem meg önmagamért és a családomért” – fogalmaz Lakos István.

GYVE_logo_1

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.