Magyar siker – Csókay doktor egy agytumoros nigériai kisfiút mentett meg

Imádsággal kezdi és fejezi be a napot az ismert magyar idegsebész, dr. Csókay András, aki jelenleg a nigériai Onitshában vesz részt egy misszióban.

Az orvos árvaházakat, idősek otthonait keres fel a kollégáival, emellett folyamatosan vizsgálja az ott élő szegény embereket, sőt, nemrég egy agydaganatos 12 éves fiún hajtott végre életmentő műtétet. A világ egyik legveszélyesebb országában puritán körülmények között műt Csókay András. Elmondása szerint ideje nagy részét az onitshai egyházmegyei kórházban tölti, ahonnan csak szigorú kísérettel mehet el – számol be a Blikk.

“Sok helyen fegyveresek állnak, így elképzelhetetlen, hogy bárhova egyedül menjünk el” – kezdte az orvos.

A nigériai misszió ötlete 2016-ban Medjugorjéban született meg, ahogy a doktor mondta: a Szűzanyától kapott imaélmény hatására. Az idegsebésznek azóta ez már a nyolcadik útja. Az Afréka Alapítvány 2018-ban csatlakozott hozzájuk Fodor Réka doktornővel együtt, ekkor kapcsolt csak igazán nagy sebességre a missziós küldetés, amelynek többek között oktatási, humanitárius és házi orvosi része is van, amelyeket Fodor Réka vezeti. Az idegsebészeti részt Csókay doktor irányítja. Ez azt jelenti, hogy a két orvos folyamatosan vizsgál, s ha kell, műtik is a betegeket. A misszió során találkoztak egy agydaganatos 12 éves fiúval is, akinek a tarkója felett lévő tumor már nyomta az agyat, rátapadt a vénákra, konkrétan megette a koponyacsontot. A fiú családjának utolsó reménysége volt Csókay doktor, s azért vitték hozzá a gyermeküket, mert úgy hallották, ingyen elvégzik a műtétet. Az országban ugyanis az állami egészségügy is fizetős, egy agyműtét átszámítva több millió forintba is kerülhet.

Az ilyen és ehhez hasonló műtétek nagy vállalások a részünkről. Állandó dilemmában vagyunk azzal, hogy mit vállaljunk el, mit ne, ugyanis nem európai körülmények között végezzük az operációkat. Tudtuk, hogy ebben az esetben előbb-utóbb baj lesz, ha nem műtjük meg a kisfiút, akkor akár néhány hónapon belül. Így el kellett vállalni. Szükség volt az otthoniak imádságára és a saját Jézus-imában született kreatív ötleteinkre” – folytatta a beszámolót az idegsebész, aki a műtétben szintén résztvevő Czirják Enikő műtősnővel versenyt futott a tumorból állandóan feltörő vérzésekkel.

“Megfelelő intenzív osztályos háttér nélkül minden idegsebészeti beavatkozás kockázatos. Amikor nem halasztható, halál közeli helyzetben van a beteg, csoda is kell a sikerhez. Volt ilyenre is példa, de van, amikor nem tudtunk segíteni, hiába operáltunk” – mondta.

A kórházi körülményekről úgy beszélt, hogy bár az alapgépek megvannak, soha nem lehet tudni, mi történik azokkal műtét közben, hiszen alig vannak használatban. Olyan eszközük sem volt, amivel egyáltalán a fejet tudják rögzíteni, ez is nehezítette a munkát. A kisfiú műtétje azonban sikerült, s remélhetőleg hamarosan hazamehet.

“A nagyon mély hitből merítenek erőt a helyi lakosok, akik annak ellenére, hogy sanyarúság van itt, vidámak és boldogok” – tette hozzá az orvos.

Olvasd el ezt is!

Ez a magyar eszköz hatásos a COVID ellen – Csókay András idegsebész is küzd érte

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. jáger lászló

    Gratuláloök a Dr.Csókaynak
    Remélhetőleg +gyógyul a kisfiú
    Csak ennyi

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.