Ma van a Tánc Világnapja

A téli időszak után jól esik egy kis mozgás, mindenki formába szeretné hozni magát, de ezen túlmenően a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az energiaegyensúly fenntartásához, a jó közérzethez és az egészségmegőrzéshez. Ennek egyik legszórakoztatóbb formája a tánc, ami azonban a kalóriaégetés szempontjából felveszi a versenyt a többi sporttal.

Táncoljunk! 

Az egész világon terjed az elhízás. Ma Magyarországon a felnőtt lakosság 65 %-a túlsúlyos vagy elhízott[1] és minden ötödik gyermek küzd ezzel a problémával[2]. Ez egyfelől a helytelen táplálkozáson múlik, másfelől pedig az aktív életmód hiányán. Ahhoz, hogy a normális testtömeget hosszú távon fenntarthassuk, meg kell őrizni az energiaegyensúlyt, azaz a bevitt és elégetett kalóriák egyensúlyát. Ebből a szempontból pedig minden számít, ami a képzeletbeli mérleg két serpenyőjébe kerül. Számít minden egyes kalória, amit megeszünk és megiszunk, illetve az alapanyagcseréhez felhasznált energiamennyiségen kívül minden fizikai aktivitás is, amivel kalóriát égetünk el.

rudtanc_szexi

Egy órával többet ülünk naponta, mint tíz évvel ezelőtt

A mind jobban terjedő ülő életmód sajnos nem kedvez annak, hogy fizikailag aktív életet éljünk. Az európaiak átlagban naponta egy órával többet ülnek, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. A mozgásszegény életmódhoz nem csak az irodai munka, hanem az elektronikai eszközök egyre elterjedtebb használata is hozzájárul, amit ráadásul sokszor szórakozásra és virtuális kapcsolattartásra is használunk, ezzel még többet ülve a szabadidőnkben is.

A Nemzetközi Sport és Kultúra Szövetség (ISCA)[3] megbízásából készült tavalyi kutatásból az derült ki, hogy Európában évente félmillió ember hal meg a mozgásszegény életmód következtében. A halálozás leggyakoribb okai között az inaktivitással kapcsolatos betegségek szerepelnek. Ehhez képest minden negyedik európai felnőtt és öt serdülőkorúból négy fizikailag inaktív. A mozgás hiánya nem kisebb egészségügyi kockázatot jelent, mint a dohányzás.

Cédrus táncegyüttes

Szabad egy táncra?

Erre a kérdésre feltétlenül mondjunk igent, főleg, ha előzőleg egy kissé kiadósabb adag került a tányérunkra. Egy kerti grillpartin sem kell minden finomságról lemondanunk, ha utána mondjuk egy dinamikusabb rock and rollal lemozogjuk az elfogyasztott kalóriákat. Annál is inkább, mert egy felnőtt embernek naponta legalább 30 perc közepesen intenzív mozgást kellene végeznie ahhoz, hogy az egynapi kalóriamennyiség egy részét, kb. 20-30%-át elégesse. A többi energiamennyiség az alapanyagcseréhez, emésztéshez, légzéshez és a létfontosságú szerveink működéséhez szükséges. A mozgáshoz azonban nem feltétlenül kell edzőterembe mennünk, a tavaszi nagytakarítás során elégetett kalóriák is beleszámítanak az energiaegyensúlyba. Egy rövid séta a parkban, egy buszmegállónyi gyaloglás vagy a lift helyett a lépcsőzés, de akárcsak egy kiadós játék a gyerekekkel  a játszótéren már mind-mind olyan tevékenység, ami segíti ellensúlyozni a bevitt kalóriákat, nem beszélve a mozgás egyik legszórakoztatóbb formájáról, a táncról.

egeszseges eletmod, mozgas

kb. 100 kalória 100 kalóriával egyenértékű testmozgás  [testtömeg – időtartam – mozgásforma]
1 kis banán 45 kg 23 perc szamba
 1 kis fürt szőlő 45 kg 20 perc balett
1 evőkanál lekvár 50 kg 19 perc pilates
1 pohár (2dl 1,5 %-os) tej 50 kg 28 perc tai chi
2 gombóc gyümölcsfagylalt 55 kg 28 perc vízi aerobic
1 vékony szelet (9 dkg) csirkemell 55kg 25 perc tangó
2,5 dl kóla 60 kg 21 perc twist
5 kocka csoki 75 kg 24 perc dinamikus tánc

[1] Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapotvizsgálat 2014

[2] 2014/15 Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt

[3] Centre for Economics and Business Research tanulmány 2015

Forrás: Well PR


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.