Ma van a Radiológiai világnap

A radiológiai világnapot november 8-án ünneplik, először 2009-ben került megemlékezésre, Wilhelm Conrad Röntgen tiszteletére, aki 1895-ben felfedezte az X-sugarat.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a radiológia fontosságára a gyógyászatban.

Röntgen az 1800-as évek végén a Würzburgi Egyetemen a magyar Lénárd Fülöp által felfedezett kisülési csővel végzett kísérleteket, és az eszköz által keltett sugárzást vizsgálta. 1895 novemberében vette észre, hogy ha fényérzékeny lemezek közelében használja a csöveket – noha a kartonba csomagolt üveglapokhoz nem jut be semmilyen látható sugárzás – előhíváskor árnyék jelenik meg azokon.

A fizikus felismerte, hogy egy új fajta, az anyagon áthatoló sugárzásról van szó, amelyet első – 1896 elején megjelent – dolgozatában X-sugárnak nevezett el. Ugyanebben az évben a jelenségről már Budapesten is előadást tartottak a fizikai társulat rendezvényén, és gyorsan elkezdődött a felfedezés gyakorlati alkalmazása is, elsősorban az orvosi képalkotó diagnosztikában.

A korszakalkotó eredmény tudományos elismerése sem maradt el, az első fizikai Nobel-díjat Röntgen kapta meg 1901-ben. A tudós a díjjal járó pénzjutalmat egyetemének ajánlotta föl, és találmányát sem védte le szabadalommal, mert úgy gondolta, hogy azt mindenki számára elérhetővé kell tenni.

Íme néhány cikk oldalunkról a témában:

Hogy készül a röntgenkép?

Előre jelezheti a csonttöréseket a fogröntgen

Röntgenképeken az agyunk!

Forrs: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.