Le a textilt kollega!

Egy munkatárssal kapcsolatot létesíteni ? mindegy, hogy mennyire alkalmi jellegű ? komoly vállalkozás és mindenképpen óvatosan kell vele bánni.

Fontolóra kell venni a gyakorlatiasságát és a következményeket. Ha a dolog rosszra fordul, az a munkahely kényszerű elhagyásával is járhat.

Házinyúlra csak óvatosan szabad lőni.

A józan ész se menjen szabadságra, nem árt választ adni az alábbi kérdésekre:

– Az érdekek nem ütköznek-e?

– Mennyi időt kell együtt dolgozni a kiszemelttel?

– Van-e bármilyen versenyhelyzet?

– Van-e bármelyik fél birtokában olyan bizalmas információ, mely miatt súrlódások adódhatnak?

– A munkaadó rendelkezik-e a személyzet tagjai közt létrejövő kapcsolatok témakörében?

– Mi lesz, ha pletykálkodni és találgatni kezd a többi kolléga?

– Felkészült-e mindkét fél arra, hogy szakítás esetén esetleg munkahelyet kell váltania?

Nem kell nagydobra verni.

Fontos a türelem a nyilvánosság felvállalása előtt:

– Együtt kell eldönteni, ki tudjon róla. Ellen kell állni a csábításnak, hogy olyannak is a fülébe jusson, akinek nem kellene.

– A kapcsolat elején fontos a maximális diszkréció és titoktartás.

– A személyes kommunikációra a munkahelyi e-mail cím nem megfelelő. Ehhez rendelkezésre állnak a webalapú levelező rendszerek.

– A társas weboldalak használatát korlátozni kell, főként, ha a munkatársak is a ?barátok? közt vannak. (Facebook, iwiw, Twitter).

– Reggel érdemes külön érkezni, és este sem együtt távozni.

– Nem számít, hogy mennyire jó szakember valaki, a többiek a kapcsolata alapján is ítélkezhetnek felette.6366– Ha a párkapcsolat már stabil, lehet, hogy érdemes nyilvánosságra hozni. Így kontrollálni lehet az irodai hírfolyamot. Ez alól csak az kivétel, ha az egyik fél házas. Ilyenkor titokban kell tartani. A munkatársak hajlamosak elővenni szebbik erkölcsi érzéküket, és folyton felhívni arra a figyelmet, hogy ez veszélyes játék.

– A kapcsolat kellemetlenséget jelenthet a munkatársak számára, hiszen megtöri az általuk megszokott munka-magánélet szigorú határvonalát.

– Fel kell készülni a vegyes reakciókra, és arra, hogy az emberek beszélni és pletykálkodni fognak róla, és ítéletet fognak alkotni.

– A munkatársak azt is feltételezhetik, hogy a kapcsolatnak alantas céljai vannak ? ez különösen igaz főnök-beosztott viszony esetén.

Munka vs. kapcsolat

A szakmai megfelelést meg kell tartani, a munkát és privát szférát pedig elválasztani egymástól.

– A munkatársak előtti évődés aláássa a szakmai tekintélyt. Ellen kell állni a kapcsolatról szóló pletykálkodás és a kéjsóvár megjegyzések kísértésének.

– A társ egyben másoknak a munkatársa, ezért nem szabad őket kellemetlen helyzetbe hozni nem megfelelő vagy személyes témák kitárgyalásával.

– A kapcsolati problémák nem valók az irodába. Sem a vita és a veszekedés.

– A becenevek és az érzelgősség maradjon irodán kívül.

– Megfelelő körültekintés és körülmények mellett a szerelem felvirágozhat. Remélhetőleg a munkatársak is tiszteletben tartják majd a tényt, hogy a pár önuralmat tanúsít, munkájukat nem befolyásolja a kapcsolat.

– Ha az üzlet és a magánélet keverése bármelyikre is rossz hatással van, fel kell mérni a prioritásokat, és aszerint döntést hozni.

– A pároknak gyakran esik nehezére együtt dolgozni. Ha a kapcsolat működik, de a munkával bajok vannak, akkor az egyiknek érdemes más helyet választania, hogy megmentsék a szerelmet.

– Ha a szakítás is benne van a pakliban, nem árt előre felkészülni. Megrázó lesz és nyilvános, minden óvintézkedés ellenére.

– Udvariasnak és szakmainak kell maradni minden esetben. Az emberek szívesen osztják a jó tanácsokat, és ?Az én megmondtam?.? kedvelt szófordulattá válhat.

– Sajnálatos tény, hogy a legtöbb esetben az exek képtelenek együtt dolgozni, így az egyiküknek el kell majd hagynia a munkahelyet szakítás után.

A munkahelyi románc kockázatos vállalkozás. A munkahelyi környezet sok kihívást rejt, ezért előtte mindenképp teljességében fel kell mérni a következményeket és óvatosan kezelni a komoly munkahelyi előírásokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.