Lassan vezet, tovább élek

Sok szülő nem szívesen engedi gyerekét az autóba ültetni, amikor a nagyszülő vezet, mert úgy gondolja, hogy a vezetői képességek jelentősen romlanak a korral, és emiatt a gyerek nem lesz biztonságban.

Ám egy kutatás eredményei éppen azt mutatják, hogy a gyerekek tulajdonképpen nagyobb biztonságban vannak egy baleset során, ha a szülő helyett egy nagyszülő ül az autó volánja mögött. A kimutatás alapján csaknem 50%-kal kisebb eséllyel sérül meg a gyerek egy autóbalesetben, ha a szülő helyett a nagyszülő vezet.

Mindezzel együtt a felmérésből kiderül, hogy a nagyszülők általában sokkal kisebb hangsúlyt fektetnek a gyerekülésre és az egyéb kiegészítő gyermekbiztonsági eszközökre. A nagyszülők 25%-a nem optimális módon alkalmazta a gyerekülést, 2%-uk pedig egyáltalán nem is használta, mondta Dr. Fred Henretig, a Philadelphiai Gyerekkórház baleseti sebésze, a tanulmány szerzője.

aut%2525C3%2525B3

A 2003 és 2007 között időszakból származó baleseti statisztikákat vizsgálva a kutatók megállapították, hogy 1 143 autóbalesetnél ült nagyszülő a kormány mögött, míg 10 716 esetben szülő vezette az autót, amelyben gyerekek is utaztak. Ez azt jelenti, hogy az esetek 9,5%-ában vezetett a nagyszülő, miközben ők viszont csak a balesteknek 6,6%-áért voltak felelősek.

A tanulmány szerint a szülővel utazó gyerek 5%-kal nagyobb eséllyel szenved autóbalesetet, miközben 30%-kal kisebb a baleset valószínűsége, ha a nagyszülő vezeti az autót. Dr. Henretig tanulmányának eredményeit a Pediatrics című tudományos folyóirat augusztusi számában publikálják.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.