Küzdj a lábszárfekéllyel!

A lábszárfekély valódi népbetegség. Magyarországon 100.000-re becsülhető a lábszárfekélyes betegek száma. Valóban nincs más megoldás?

A lábszárfekély az alsó végtag fekélyes betegsége, amely elsősorban középkorú és idősebb embereknél alakul ki, valamilyen más érbetegség hatására, amelyek gyakorisága az életkorral előrehaladva fokozatosan nő. A különböző érbetegségek gyakorisága az európai unió felnőtt lakossága körében 20%-os, míg vénás lábszárfekély a lakosság 1%-ánál fordul elő.

Kialakulásának leggyakoribb okai a vénás keringési elégtelenség, az artériás elzáródás vagy az anyagcserezavarok, mint például a cukorbetegség. A sebek a legrosszabb vérellátottságú, nagy nyomásnak kitett területeken jelennek meg, méretük fokozatosan növekszik.

Amilyen gyorsan és könnyen keletkeznek maguk a sebek, gyógyításuk, kezelésük annál hosszadalmasabb és nehezebb feladat. A kezelés alapja a seb és környékének tisztántartása, folyamatos fertőtlenítése, de a leggondosabb ápolás és legnagyobb odafigyelés mellett is igen nehezen érhető el gyógyulás.  A kiváltó okok megszűntetése nélkül mindössze tüneti kezelés lehetséges, amely nem kínál védettséget a kiújulás ellen.

1zwr2ut415

Magyarországon évente mintegy négyezer lábat kell amputálni a cukorbetegség szövődményei következtében. Kevesen tudják, hogy van egy kezelési mód, amellyel minden harmadik amputációra ítélt láb megmenthető lenne.

A hiperbár oxigénterápia egy speciális kezelés, amelynek lényege, hogy a szervezet oxigénellátását javítjuk. Ennek leghatékonyabb formája, amikor a páciensek mesterségesen kialakított környezetben, egy különleges kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokásos szintnél 15-20-szor nagyobb koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A kezelés hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.