Kudzugyökér az alkoholvágy ellen

Kutatók jelentése szerint a kudzugyökér fogyasztása növeli a vér etanol-szintjét, így csökkenthető az alkohol iránti vágy.

Kínában már régóta használják ezt a növényt az alkoholfogyasztás és ?függőség csökkentésére, de a működési mechanizmusát eddig homály fedte. A Harvard orvosi kara és a Brown Egyetem közösen vizsgálta az ősi gyógynövényt. tizenkét férfi és női önkéntes kapott vagy kudzut vagy placebot kilenc napon át, majd többféle mennyiségben fogyasztottak alkoholt, hogy megvizsgálják az alkohollal összefüggő hatásokat.

A kudzus előkezelés szinte alig gyakorolt valami hatást a résztvevők viselkedésére, pszichés ill. kognitív teljesítményére, de növelte a pulzust, a bőr hőmérsékletét és a vér alkoholszintjét. Ezen eredmények alapján a tudósok úgy vélik, hogy a vér alkoholszintjének emelkedése annak köszönhető, hogy az első adag alkohol erősebben hatott, így késleltette az újabb ital iránti vágy kialakulását. 16169A kísérlet alapján készített tanulmány az Alcoholism: Clinical & Experimental Research áprilisi számában jelenik majd meg.

“Nincs nyilvánvaló magyarázat arra, hogy a résztvevőknek miért nőtt villámgyorsan a véralkohol-szintje a kudzu fogyasztása után, így további kutatásra van szükség.” – írta a vezető szerző, David M. Penetar, a belmonti McLean Kórház pszichológiai és pszichiátriai osztályának adjunktusa. A tervek szerint MRI-vizsgálattal szeretnék meghatározni, hogy a kudzu módosítja-e az agy vérkeringését.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.