Koronavírus-vakcina – Miért kell felvennünk az első elérhető oltást?

Minden jobb, mint a kórház és a halál

Bármelyik áll is először rendelkezésre, érdemes felvennünk az oltást – állítják a szakemberek a koronavírus-vakcina kapcsán, amely világszerte 2021 telén vált elérhetővé.

Számos vita és kételkedés alakult ki a koronavírus-oltás kapcsán szerte a világon: melyik a legjobb, melyiket érdemes felvenni. A szakemberek mindenkit arra biztatnak: oltassa be magát azzal a vakcinával, amely számára először elérhető.

Amikor az új koronavírus – a SARS-CoV-2 – először megjelent egy esztendővel ezelőtt, nem is volt oltás ahhoz, hogy megküzdjünk a betegség ellen. Mostanra három oltást engedélyezett az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (FDA), melyek közül több a fejlettebb szakaszban jár.

A vakcinatípusok eltérő megközelítést alkalmaznak a Covid-19 elleni küzdelemben, a hatékonyságuk is kissé más. A szakemberek azonban egyetértenek abban, hogy minden vakcina jobb, mint ha egyáltalán nem lenne oltás a koronavírus ellen. S ha el is kapjuk a betegséget, a vakcina növeli annak esélyét, hogy csupán enyhe lefolyású lesz, nem pedig súlyos, életveszélyes megbetegedés.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Az én tanácsom az, hogy oltassuk be magunkat az első adandó alkalommal” – mondta dr. Ramin Ahmadi, a Graduate Medical Education Global LLC főorvosa.

Egyetért dr. Steven Quay, koronavírus-kutató és könyvszerző is. „Az elsőt vegyük fel, ami elérhető a számunkra. Mindegyik távol tart bennünket a súlyos megbetegedéstől, a kórháztól és a haláltól, ezek pedig meglehetősen nagy előnyök.”

Bár a Covid-19 oltásokkal kapcsolatban számos aggály felmerült – az ésszerűtől a teljes képtelenségig -, a legtöbb ilyen elmélet megalapozatlannak bizonyult” – hangsúlyozta dr. L. J. Tan, az amerikai Immunizációs Akció Koalíció stratégiai főtisztviselője.

Példaként említette, hogy amikor az FDA kiadta a sürgősségi engedélyeket az első két koronavírus vakcina kapcsán, az ügynökség független szakértőket hívott be az oltásokra vonatkozó biztonsági adatok áttekintésére. S míg a Pfizer-BioNTech és a Moderna új oltásai úttörő jellegű RNS (mRNS) technológiát alkalmaznak, Tan szerint a kutatók legalább 15 éve ismerik az efféle oltásokat. Mindkét vakcina messze meghaladta az FDA sürgősségi vakcina-hatékonyságának küszöbét.

Dr. Tan 2021 január végén kifejtette: azok, akik az oltást felvették, nem lepődtek meg azon, hogy biztonságosak és hatékonyak. „Mostanra több mint 20 millió embert oltottunk be és látjuk, hogy semmi probléma nincs.

Ami a mellékhatásokat illeti, nagyjából minden negyedik ember tapasztal valamit a Covid-19 vakcina beadása során – ez leginkább láz, vagy az injekció beadási helyén jelentkező fájdalom.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A már jelentett mellékhatások és – meglehetősen ritka – allergiás reakciók a jóváhagyott oltások között is előfordulnak – bár egy nemrégiben készült jelentés kimutatta, hogy a Moderna vakcinát kapott emberek közül egyesek késleltetett kiütéseket tapasztalnak az injekció beadásának helyén vagy annak közelében.

Félelemkeltés helyett a beoltottaknak ezekre a tünetekre pozitívan kell gondolniuk” – mondta Tan, hozzátéve: ez ugyanis annak a jele, hogy az immunrendszerünk teszi a dolgát, vagyis az oltás hatékony.

A szakember megjegyezte: a koronavírus-vakcinák kevesebb mellékhatást okoznak, mint az övsömör elleni vakcina, de valamivel többet, mint az influenza elleni védőoltás. Egy hamis feltételezést elhárítva pedig hozzátette: az oltások nem okozhatnak nekünk vírust, mert a bennük található vírusanyag „már teljes mértékben halott”.

Fájdalomcsillapító koronavírus-vakcina előtt?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.