Koronavírus tragédia – világszerte 50 felett a fertőzöttek száma

Újabb három ember halt meg igazolhatóan koronavírus következményeként június első napjaiban Szaud-Arábiában.

Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy szeptember óta ötven fölé emelkedett a fertőzötttek száma, és több mint 30 esetben halálos kimenetelű volt.

Az új vírus rokonságban áll SARS-sal, amely 2003-ban globális járványként 800 ember halálát okozta. A hét végén egyébként Olaszországban is találtak vírust: három embert kezelnek Toscanában. A tünetek hasonlóak: magas láz, köhögés és a légzési problémák. A legtöbb fertőzött utazott vagy kapcsolatban állt olyan emberekkel, akik Katarban, Szaud-Arábiában vagy Pakisztánban jártak a közelmúltban.

A WHO 2013 május 15-ét követően új néven említi a 2012 szeptembere óta „új koronavírus”-ként megnevezett kórokozót. A nevet a Coronavirus Study Group of the International Committee on Taxonomy of Viruses adta.

Az új név – közel-keleti légúti tünetegyüttest okozó koronavírus (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) – szokatlan, ha a korábbi gyakorlatot vesszük figyelembe (AIDS, SARS).

Fotó: 123rf.com

A kórokozó elnevezésével kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet szakemberei nem tartják helyesnek egy betegség/kórokozó nevében a felbukkanásának helyeként meghatározott földrajzi régió/terület nevét szerepeltetni.

Egyrészt azért, mert a vírus – és így a betegség is – a Föld más területein is előfordulhat, csak erről még nem rendelkezünk adatokkal, másrészt az ilyen elnevezés diszkriminációra adhat okot. Tény azonban, hogy jelenleg minden diagnosztizált eset közvetlenül vagy közvetve a Közel-Keleten történt tartózkodással hozható kapcsolatba.

Még a tünet együttes klinikai jellemzői sem tisztázottak teljesen, a legtöbb esetben alsó légúti megbetegedés tünetei a jellemzőek, de van néhány eset, amelynél a kezdeti tünetek más szervrendszerek érintettségét jelzik. Az új név a tudósok széles konszenzusán alapszik, a WHO nem tervez vitát nyitni a névről, jelenleg elfogadják azt.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.