Koronavírus – Megfertőződött egy magyar Japánban

A japán hatóságok tájékoztatása szerint pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírus tesztje.
 
A Diamond Princess óceánjárót február 5-én vesztegzár alá vonták Jokohamánál. Ezt február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. Egyikük koronavírustesztje pozitív lett. Őt elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelőközpontba.
 
A fertőzött magyar tünetmentes; nem lázas, nem köhög és azt mondja, hogy jól van. A tokiói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart vele. A Japánban történt eset mellett Olaszország öt tartományában regisztráltak fertőzötteket. Ezek Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemont és Lazio, ám a fertőzés gócpontja Lombardiában és Venetóban található. Azt kérik minden magyar állampolgártól, hogy csak valóban halaszthatatlan esetben utazzon a fertőzés gócpontjának számító két tartományba – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hozzátéve, ugyanakkor minden olaszországi utazást “tegyenek alapos megfontolás tárgyává”.

Fotó: 123rf.com

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a milánói és a római magyar külképviseleteken létrehozott segélyvonalat csak baj esetén tárcsázzák. Segélyhívás egyelőre egyik számra sem érkezett, viszont sok az olyan hívás, amely feleslegesen terheli a vonalat – magyarázta. A fertőzési gócoknak számító településeket – folytatta – vesztegzárat rendeltek el az olasz hatóságok, ám a külügyi szolgálat információi szerint egyetlen magyar sem tartózkodik a lezárt területeken. A fertőzés gócának számító régiókban szünetelnek a nyilvános rendezvények, az oktatás, a kereskedelmi tevékenység és áll a tömegközlekedés. Este 6 után zárva tartanak a szórakozóhelyek és ugyancsak zárva van például a milánói Scala és a milánói dóm is – sorolta az államtitkár.

Fotó: 123rf.com

Tisztifőorvos: folyamatosan alkalmazkodni kell a járványügyi helyzethez

A járvány folyamatosan változó dinamikus rendszer, amelyhez alkalmazkodni kell, ezért vált szükségessé az eddigi eljárásrend megváltoztatása – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna műsorában.
 
Müller Cecília hozzátette: folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzetet a világban, azon belül Európában. Az olaszországi események szükségessé tették, hogy kiterjesszék az eddigi “eset” definíciót. Most már nemcsak az érintett kínai tartományokból, hanem az Olaszországból és más országokból érkezőkre is összpontosítanak. Kiemelten figyelnek az olyan esetekre, ha valakinek súlyos légúti tünetei vannak és kórházi kezelést igényel, továbbá ha valaki olyan helyről érkezett, ahol valószínűsíthető a betegség terjedése és legalább egy tünete van (lázas vagy köhög) – ismertette.
 
Mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést, a testhőmérséklet mérését. Az ezzel kapcsolatos eljárásrend nem változott, ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolódik vagy sem a betegség.


MTI/Sóki Tamás

Virológus: ne használjon szájmaszkot, aki egészséges! 

Ne használjon szájmaszkot az, aki egészséges! – hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc virológus. A szakember azt mondta: a szájmaszk nem véd a koronavírus ellen, azoknál használ, akik már betegek. pánikhelyzetre, félelemre Magyarországon nincs ok. 
 
 
A hétvége eseményei fordulópontot jelentettek, el kell kezdeni azt a fajta kommunikációt, hogy mit kell tenni, ha megjelenik a betegség, ha járvány lesz. Kérdésre válaszolva azt is hangsúlyozta, nem osztja azt a nézetet, hogy a koronavírus nem súlyosabb az influenzánál. Mint elmondta: a betegek 17 százaléka súlyos beteg, további 4 százalék kritikus állapotban van.
 
Jakab Ferenc szerint nehéz lenne megmondani mikor jelenhet meg az országban is a koronavírus, úgy értékelt: annak, hogy egyáltalán nem kerül be Magyarországra a vírus, nagyon kevés az esélye megfertőződött egy magyar Japánban.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.