Koronavírus Magyarországon? Ki mire figyeljen?

Jelenleg még nem találkoztak a szakemberek Magyarországon az új koronavírussal (MERS-CoV), behurcolása azonban nem zárható ki.

Miután a személyes ki- és beutazásunk az Arab-félsziget térségébe sokkal kevesebb, mint Nyugat-Európa más országainak az esetében, ezért a valószínűsége is sokkal kisebb annak, hogy az érintett területről egyenesen hazánkba importálják a vírust. Ez az oka, hogy a vírus az egész lakosságot általában nem fenyegeti – tájékoztatta a Napidoktort az Országos Epidemiológiai Központ.

Az eddigi adatok szerint a betegség vélhetőleg egy ún. zoonózis, tehát állatról emberre terjedő betegség. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) által folyamatosan frissített információk alapján jelenleg megállapítható,  hogy a vírus rezervoárja (vélhetőleg valamilyen állat, nagy valószínűséggel egy denevérfaj) az Arab-félszigeten honos, így nem valószínű, hogy akár egy magyar utazó is közvetlenül kapcsolatba kerül az állattal.

Jelen információk szerint a vírus emberről emberre nem könnyen terjed (még az sem bizonyított, hogy pontosan milyen módon: pl. légutakon át, a levegőben terjedve vagy közvetlen/közvetett érintkezéssel). A vírusnak eddig emberről emberre történt átjutása főként kórházi körülmények között bizonyított, eszerint leginkább a beteget ellátó egészségügyi dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve (egy-egy további esetben családon belüli terjedést valószínűsítettek).

Fotó: 123rf.com

A WHO és az ECDC által adott információkat a Magyarországon kijelölt intézmény, az Országos Epidemiológiai Központ folyamatosan követi. Amint az esetdefinícióra vonatkozó nemzetközi ajánlás véglegessé válik, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal továbbítja az új betegségre vonatkozó információkat a klinikusoknak, és elrendeli a bejelentési és kivizsgálási kötelezettséget számukra.

Intézkedésekre kerülhet sor az egészségügyi dolgozók tájékoztatása és védelme (egyéni védőfelszerelés használata) érdekében, hogy megelőzhető legyen a kórokozó terjedése a beteg egészségügyi ellátása során. Az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztálya rendelkezik a betegség kórisméjének megerősítéséhez szükséges virológiai vizsgálatok elvégzésére. Ha Magyarországon azonosítanánk ilyen beteget, Magyarországnak azonnal jelentenie kell a WHO-nak és az ECDC-nek.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.